Žarko Marković
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je tokom sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem sa njim razgovarao o daljem putu dijaloga, uključujući potrebu za održavanjem novih lokalnih izbora uz učešće Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

”Nastavio sam svoju posetu susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imali smo iskren i otvoren razgovor o daljem putu, uključujući potrebu za novim lokalnim izborima uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu. Sastanak i putovanje pomogli su da se stekne jasnija slika o narednim koracima”, napisao je Lajčak na svom nalogu na Tviteru.

Predsednik je nakon razgovora poručio da je tokom sastanak upozorio da su Srbi na KiM izložen ”najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina”.

“Još jednom sam upozorio na to da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina i ponovio zahteve za poštovanje njihovih prava i bezbednosti. Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažuje po svim tim pitanjima”, naveo je predsednik Srbije na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Lajčak se prethodno sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, predsenicom institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristučom i šefom Delegacije EU u Prištini Tomašom Suniogom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here