Pandemija koronavirusa donela je veliki problem čelnicima FIFA i UEFA, kao i nacionalnim fudbalskim Savezima.

Očekuju se veliki finansijski gubici, a Evropska fudbalska Unija (UEFA) pokušava da ublaži posledice.

Direktor nacionalnih asocijacija UEFA Zoran Laković se u intervjuu za Sportski žurnal, osvrnuo na izjavu predsednika lekarske komisije FIFA Mišela Doga da fudbal ne bi trebalo da se igra pre 1. septembra.

– Mislim da je to paušalna ocena predsednika Zdravstvene komisije FIFA. Naša medicinska komisija je u stalnom zasedanju i sa prvim informacijama izaći će 12. maja, trenutno rade na medicinskom protokolu i u drugačijoj je poziciji. FIFA bukvalno do 2022. godine i Svetskog prvenstva u Kataru nema veliko prvenstvo, a UEFA osim EURO, državnih timova, ima dnevni život i aktivnosti usko povezane s klubovima, pre svega kroz takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, brojnim takmičenjima mlađih selekcija… U ovom trenutku držimo komunikaciju sa svih 55 nacionalnih asocijacija svakodnevno i imamo konkretnije i bolje informacije na dnevnom nivou. FIFA pre svega gleda globalnu sliku, ono što važi za Evropu ili jednu konfederaciju, ne mora da znači da će u istom periodu važiti za Afriku, Ameriku ili neku treću konfederaciju, rekao je Laković za Sportski žurnal.

Laković je govorio i o planu za nastavak sezone, kao i o početku sledeće. Govorio je i o terninima za reprezentativna takmičenja, pa bi duel Norveška – Srbija mogao da se igra početkom septembra.

– UEFA je izašla s kompletnim programom i dostavila svim nacionalnim savezima trenutno validnim scenarijom i iza koga stojimo, a to je da ćemo pokušati da nastavimo klupska takmičenja – Ligu šampiona i Ligu Evrope tokom avgusta, da ćemo paralelno s tim završetkom početi i sa klupskim kvalifikacijama za novu sezonu… I sa jasnim planom da ćemo u septembru, oktobru i novembru u terminima predviđenim za to, igrati i reprezentativna takmičenja. Zato mislim da je to paušalna procena, dodao je nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here