Kosovo online
Kosovska Mitrovica

Srbija je našla način da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji čija je egzistencija dovedena u pitanje odlukom Prištine od 1. februara da zabrani dinar na Kosmetu.

Banka Poštanska štedionica je tokom vikenda postavila na prostoru centralne Srbije četiri montažne ekspoziture blizu administrativnih linija Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare – saopštila je Kancelarija za KiM, dodajući da je cilj da se omogući kontinuitet u isplatama gotovine, ali i da se obezbedi što bliži pristup blagajnama, bankomatima, kao i ostalim bankarskim uslugama.

Prečica do para

To je, kažu, urađeno jer su Srbi onemogućeni, usled jednostranih i protivpravnih poteza Aljbina Kurtija o zabrani dinara i platnog prometa Srbije na KiM da u matičnim ekspoziturama na prostoru južne pokrajine podižu plate, penzije, socijalna i druga davanja koja im uplaćuje Srbija, a koja su im neophodna za život i rad. Kancelarija podseća i da je Priština, u proteklih mesec dana, dva puta zabranila ulaz dinara na KiM, zbog čega su Srbi bili primorani da putuju čak i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, da troše značajna sredstva na put, odsustvuju sa posla i da se suočavaju sa brojnim problemima.

– Montažne ekspoziture postavljene su na najbližim mogućim lokacijama od administrativnih linija, a takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo je jedino izvodljivo – navodi Kancelarija za KiM.

Klijenti Poštanske štedionice u novoformiranim ekspoziturama mogu da obave sve bankarske poslove: isplate plata, penzija, socijalnih novčanih pomoći i ostalih primanja, ali i uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu i druge poslove koji se inače redovno obavljaju u svim drugim ekspoziturama banke.

Ispostave na točkovima

Banka je, kažu, kao podršku poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će građanima biti dostupne na ovim lokacijama.

– Srbi pogođeni ovim Kurtijevim antisrpskim merama neće morati da putuju do Raške, Novog Pazara, Kuršumlije i Vranja da bi podigli primanja, već će sve prinadležnosti moći da obave u ovim ekspoziturama.

Ističu da postojeće ekspoziture Banke Poštanska štedionica koje se nalaze na severu KiM ostaju aktivne. Ekspoziturama u blizini prelaza, u postojećim teškim uslovima za Srbe sa KiM, omogućen je koliko-toliko lakši pristup isplati dinara, bar u logističkom smislu. To tehničko rešenje je samo privremenog karaktera, dok se ne uspostavi normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na KiM.

– Beograd sve vreme odlučno insistira i neprestano traga za pronalaženjem održivog rešenja u vezi sa nastavkom funkcionisanja platnog prometa Srbije na KiM, da bi se urgentno rešio ovaj egzistencijalni problem koji pogađa 100.000 Srba na KiM – kažu oni.

Uspešna borba Telekoma

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić je rekao da se Telekom kao najveća srpska kompanija na KiM, za sada, uspešno bori da opstane. Ukazao je i da Priština vrši periodične pritiske na kompaniju.

– U avgustu su prvo probali da nas isključe, a kada nisu uspeli krenuli su na maltretiranje, da nam naplate neku kaznu iz prošlosti. Ali, uspeli smo uz pomoć međunarodne zajednice i taj deo da odbijemo, tako da to sada stabilno deluje – kazao je Lučić za TV Prva i istakao da je Telekom ipak na oprezu jer, obično se dešava da kada uspeju da spreče jedan pritisak, Kurtijeva administracija smisli nešto drugo.

Ukazao je da su se u avgustu ofirali i pokazali da im Telekom kao najveća srpska kompanija smeta tamo, ali se, kako je naveo, “za sada uspešno borimo da opstanemo i da bez problema radimo”.

On je najavio da će Srbija biti pokrivena 5G mrežom do 2027. i da sa strateškim partnerom Vodafonom gleda koje servise da primenjuju.

– Čitava Srbija će biti pokrivena 5G mrežom do 2027. godine. EXPO je prilika i da promovišemo našu kompaniju – rekao je Lučić.

Postavljeni i bankomati

Novopostavljene ekspoziture na raspolaganju su građanima radnim danima i subotom od 9.00 do 17.00 i u tim ekspoziturama će uvek biti po dvoje zaposlenih. Objekti su opremljeni bankomatima koji su u funkciji 24 časa, sedam dana, za podizanje sredstava sa dinarskih računa klijenata.

Imperativ Visoki Dečani

Portparol Ambasade Nemačke u Prištini Kristijan Bother kaže da je brza primena presude Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima od vitalnog značaja i u pogledu zahteva za članstvo Kosova u SE i kada je reč o integritetu tog suda. Kaže da su Nemačka i drugi međunarodni partneri Kosova više puta tražili sprovođenje odluka suda, a u izveštaju pravnika SE neispunjavanje je kvalifikovano kao kršenje vladavine prava.

2 COMMENTS

  1. Zaustavite vozila i kamione sa Kosova dosta je terora bilo a ako nase plasibabe ne smeju da pisnu NAROD SME (!)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here