A. Vučićević
Briga o pacijentima na prvom mestu: Dr Zoran Perić

Pre nekoliko meseci putevi su se ukrstili reporterima „Vesti“ i zaposlenima u Opštoj bolnici Pasjane na Kosovu. Tada nam je načelnik dr Zoran Perić ispričao u kako teškim uslovima rade svakog dana. Bez osnovnih medicinskih aparata, lekova, bez svega onoga što jedna bolnica treba da ima, snalaze se kako umeju i znaju. Kada u porodilištu nestane dohrane, kozje mleko je jedina opcija. I sve to u 21. veku i u trenutku kada se na tu bolnicu oslanja oko 37.000 Srba. Teška politička situacija dodatno otežava svakodnevne poteškoće u lečenju.

Kada smo prvi put pisali o mukama sa kojima se suočavaju i pacijenti i lekari u ovoj bolnici, naši čitaoci nisu časili časa i donacije su počele ubrzano da stižu. Uspeli smo da prikupimo dovoljno novca da za ovu bolnicu kupimo holter krvnog pritiska i holter EKG-a. Za njih je ova pomoć bila dragocena.

Nedavno je u našu redakciju stigao novi dar za ovu značajnu zdravstvenu ustanovu u Kosovskom Pomoravlju. Baka Ana iz Kanbere uputila je 500 AUD za bolnicu u Pasjanu.

Donaciju smo odmah prosledili na Kosovo, a dr Zoran Perić javio nam se prepun reči zahvalnosti.

– Veliko hvala humanoj čitateljki koja po drugi put misli na nas i obradovala nas je ovom donacijom. Utrošićemo je na kupovinu još nekog medicinskog aparata, jer nam nedostaje toliko toga. Mi kao dijagnostičari bez tih aparata ne možemo da dođemo do pravilne dijagnoze. Možemo samo da šaljemo pacijente dalje u Niš, Vranje, Beograd, što je iziskivalo dodatne troškove. Tamo živimo u vanrednim okolnostima, pod velikim pritiscima, i sve je to uticalo da zdravstvena zaštita bude slabija. Pokušavamo na razne načine da dođemo do tih aparata. Zahvaljujući „Vestima“ i humanim čitaocima aparati nisu više samo san. Na radost i sreću svih naših ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, zdravstvena zaštita postaje iz dana u dan bolja. Želimo da se zahvalimo još jednom divnoj donatorki. Mnogo nam znači njena pomoć – rekao je dr Perić.

Kako je dodao, bez zdravstvene zaštite na Kosovu neće biti ni naroda.

– Narod dole želi da ostane. Zahvaljujući ljudima dobre volje koji nas ne zaboravljaju, već pomažu koliko mogu i u naše ime traže pomoć po čitavom svetu, mi smo i dalje tu. To nas je održalo. To nam stvara osećaj da nismo sami, ostavljeni na vetrometini. Sa takvom podrškom uspećemo da opstanemo – kaže dr Zoran.

Nedostaje mnogo toga

Nedavno je u Opštoj bolnici u Pasjanu otvoreno i interno odeljenje.

– U Pasjanu od 2015. godine funkcioniše ginekološko-akušersko odeljenje. Do sada su rođene 403 bebe. Godinu dana kasnije smo otvorili dečje odeljenje, a nedavno smo otvorili i interno odeljenje, tako da tu imamo jednu kompletnu opštu bolnicu. Međutim, na internom odeljenju nedostajali su nam mnogi aparati. Istina, još nemamo mnogo toga, poput EKG aparata, pacijent monitora za intenzivnu negu, ali se nadamo da ćemo u nekom trenutku dobaviti i to – istakao je dr Perić.