EPA/Neill Hall
Nova premijerka Velike Britanije Liz Tras

Novoizabrana britanska premijerka Liz Tras već ima negativan stav prema Rusiji, ali u sadašnjim uslovima za London bi bilo važnije da sredi odnose sa svojim najbližim susedima, uključujući Francusku, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Verujem da Liz Tras i dalje ima veći prioritet: pre nego što konačno formuliše svoj stav prema Rusiji, koji je očigledno negativan, ona će morati da sredi odnose sa bliskim susedima, na primer, da odluči o tome ko je francuski predsednik Emanuel Makron – prijatelj ili protivnik. Ovo pitanje i dalje ostaje bez odgovora – rekao je Lavrov.

On je naglasio da bi bilo važnije da se dva suseda prvo pozabave ovim, nego da se bave pitanjima daleko od njihovih granica.

– Ona ima svoje principe, prvenstveno se drži te tvrde linije odbrane britanskih interesa bez ikakve želje da uzme u obzir stav drugih ili da načini kompromis – istakao je Lavrov, uz napomenu da to neće pomoći u održanju ili jačanju pozicije Velike Britanije na međunarodnoj sceni, koja je očigledno uzdrmana nakon Bregzita.

– London već izvesno vreme uporno pokušava da nadoknadi taj gubitak identiteta i uticaja u Evropskom parlamentu preduzimajući drastične korake, uključujući agresivne postupke koji se tiču situacije oko Ukrajine. Svi to znamo – napomenuo je Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here