EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Ne može biti ni govora o pregovorima o strateškoj stabilnosti sa SAD u sadašnjim uslovima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Sporazum START je rusko-američki sporazum koji je zaključen pod uslovima koji su na međunarodnoj sceni i odnosima između Moskve i Vašingtona bili potpuno dijametralno suprotni od onih koji su sada nastali nakon što je Zapad objavio rat Rusiji preko Ukrajine sa ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji. U ovim uslovima ne može biti pregovora o primeni postojećeg sporazuma ili novim pregovorima o strateškoj stabilnosti – rekao je ministar nakon Samita G20 u Indiji, odgovarajući na pitanje novinara da li će potpisivanje deklaracije na Samitu G20 otvoriti pregovore za rešavanje pitanja oko novog sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

– Do isteka sporazuma START 3, kako smo najavili, pridržavaćemo se njegovih parametara, pre svega, cifara za maksimalan broj odgovarajućeg naoružanja – podsetio je Lavrov.

On je rekao da na samitu G20 nije kontaktirao sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

– Što se tiče bilateralnih kontakata, ne, nisam komunicirao – rekao je on novinarima.

– Jasno nam je šta Amerikanci žele što se tiče Rusije: oni samo žele da eliminišu konkurenta, da nam nanesu strateški poraz, stoga, da imaju neke nove zamisli, verovatno bi nekako našli način da ih prenesu, ali pošto ih ne prenose, znači, nemaju takve misli – dodao je ministar.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini objavio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

Biro za kontrolu, verifikaciju i usklađenost američkog Stejt departmenta, saopštio je da su Sjedinjene Američke Države od 1. juna prestale da predaju informacije Rusiji o statusu i lokaciji svog strateškog naoružanja koje potpada pod Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

2 COMMENTS

  1. Pa normalno da nema. Ova americka administracija ih i ne zeli. Nemate vi majkovicu sta da imate ili nemate. Drzi se Severme Koreje i Kone.

  2. Hahahahaha, jasta nego se drzi S.Koreje, hahahaha. To je jaka, progresivna i razvijena zemlja. Jedina koja je i preostala za druzenje. Dva mala pajaca. I oni kao lideri. A tebe Lavrove niko i ne zove. Drzi se ti svoje kone, tu oma iza pored kladionice i iza plota.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here