EPA/Andre Borges
Sergej Lavrov

Uslovi koje je EU postavila Srbiji za početak pregovora o članstvu u savezu je geopolitička vežba, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov televiziji “Rusija 24”.

– Izgleda da je Ankara odlučila da više ne želi da se bavi jalovim i beskorisnim poslom, dok Beograd potvrđuje (svoje težnje da se pridruži EU). Pre neki dan su tražili da ih ne zaborave kada počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom – istakao je ruski ministar.

– Takva je EU… Ovo je čisto geopolitička vežba. Predsedniku Vučiću govore da odustane od Kosova i pridruže se antiruskim sankcijama, pa će onda videti – dodao je on.

On je nazvao i intenziviranje retorike evropskih lidera o članstvu Kijeva u EU „igrom“.

– Ovo uglavnom govori (šefica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen. Oni pripremaju neke preporuke, šalju ih, sami priznaju da Ukrajina nije ispunila značajan deo kriterijuma. Kijev, kroz usta ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, kaže: šta će im ovi kriterijumi, oni treba da se prime bez uslovljavanja. Ne mogu sve to da shvatim Čini mi se da je ovo igra, nastavak politike koju je EU vodila posle nestanka Sovjetskog Saveza – zaključio je Lavrov.

6 COMMENTS

  1. 🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺
    Тачна дијагноза
    Сјајно , само да се још пробудимо из ЕУ сна …

  2. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  3. Ako bilo ko od vas smatra da Srbija treba da udje u NATO i da prihvati sve sto oni traze, onda treba da ima na umu da isto tako prihvata NATO bombardovanje 1999 kao potpuno ispravnu stvar, sve zrtve kao potpuno nebitnu usputnu kolateralnu stetu.Clanstvo Srbije u EU moze samo olaksati odliv stanovnistva i nista drugo.
    Sve me podsjeca na razdoblje pred 1914 godinu i nemilosrdno gutanje teritorija, svi znamo kako je zavrsilo.

  4. Gospodine Lavrov, jasno je Srbima da se na Balkanu prave granice iz perioda 1941-1945 – u tom periodu albanski Balisti su bili saradnici okupatora i držali Kosovo i Metohiju proterujući srpski narod. Osim toga, za proširenje EU potrebno je da pristanak da Francuska i Holandija na referendumu – što nikada neće proći. Dakle, jasno je Srbima sve u vezi EU, samo Srbi hoće mir uz očuvanje svog teritorijalnog integriteta. Dosta su Srbi ginuli, oslobadjali druge i od Turaka (pa smo izgubili izlazak na more) i od nemačkog nacizma (pa nam je kominterna napravila republičke granice SFRJ, po kojim je srpski narod teritorijalno podeljen), a 90-tih nam se vratilo razbijanjem Jugoslavije, za koju smo ginuli, a zatim i sankcijama, bombardovanjem 1999, terorisanjem našeg naroda na KiM, ekonomskim maltretiranjema i političkim iživlajavnjem evo skoro tri decenije…ako odustajete od Srbije, da bi ste dobili Donbas, onda to i recite, a ne tražite krivca u Srbiji. Srbija je prijatelj Rusiji, ali se od sankcija 1992, saglasnosti za bombardovanje 1999, povlačenja Rusa sa Kosova 2003. god, uticaja na otcepljenje Crne Gore, pitamo da li je Rusija prijatelj Srbiji – obradovali smo se 2015 posle veta RF na podmuklu rezoluciju Britanaca (rođaka Germana) koji se svete Srbima za uspehe u WW1 i WW2 – da li je će se ta naša radost ugasiti 2024 kada napravite dogovor sa Zapadom zabijajući nož u leđa Srbiji ? Naši odnosi su puni poštovanja i istorije, ali i razočaranja…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here