EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Zemlje, koje su pod zapadnim sankcijama, stvaraju „ozbiljnu alijansu istomišljenika“ i rećiće „svoju važnu reč“, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na sednici Upravnog saveta fonda A.M. Gorčakova.

Obratio je pažnju da su se na međunarodnoj areni znatno zbližili stavovi i saradnja država, koje su postale žrtve sankcionog rata koji vodi Zapad.

– To je veoma ozbiljna alijansa istomišljenika, koja će, uveren sam, reći svoju važnu reč po svim pitanjima – rekao je Lavrov.

Prema njegovom mišljenju, neadekvatna reakcija Zapada na učvršćivanje stava Rusije i na vojnu operaciju u Ukrajini ubrzava formiranje multipolarnog sveta. To se manifestuje u prelasku nekih zemalja na nacionalne valute u međusobnoj trgovini, ali u bilo kom trenutku svaka država može biti pod udarom nezakonite sankcione palice, istakao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je dodao da to stimuliše stvaranje mehanizama međubankarske saradnje koji nisu pod kontrolom Zapada, izgradnju novih međunarodnih transportnih koridora, formiranje alternativnih proizvodnih lanaca i drugo.

Rusija je početkom marta 2022. godine postala svetski lider po broju sankcija koje su protiv nje uvedene. Prema podacima koje je objavio list Blumberg, 13. marta 2022. godine je bilo 6.189 objekata koji su pod ruskim sankcijama.

Na drugom mestu je Ira, koji ima 3.616 sankcija koje su uvedene protiv lica i organizacija tokom deset godina, a pre svega zbog nuklearnog programa i podrške terorizmu. Posle Irana su po broju sankcija još i: Sirija sa 2.608 sankcija, Severna Koreja – 2.077, Venecuela – 651, Mjanmar – 510 i Kuba sa 208 sankcija.

Prema podacima kompanije Kastelum.al, podaci od 13. marta 2024. godine, protiv fizičkih lica iz Rusije je uvedeno 11.649 sankcija, a protiv pravnih lica 4.645 sankcija. Ukupan broj objekata koji je pod sankcijama je 16.587.

U Kremlju su komentarišući evropske i američke sankcije protiv Rusije rekli da te mere štete ekonomiji zemalja koje su ih uvele.

– Ruska ekonomija je pokazala svoju stabilnost, a u ovom slučaju to ne kažemo samo mi, već i predstavnici iz Sjedinjenih Američkih Država. Ruska ekonomija se adaptirala i nastavlja svoj razvoj – rekao je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here