EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Evropska unija na Rusiju gleda kao na neznanca, a spremnost Moskve da u prekine odnose sa Briselom povezana je sa time što “tih odnosa više ni nema”.

On je podsetio na reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borela koji je još u maju 2019. godine rekao da Rusija, stari neprijatelj Evrope, ponovo predstavlja pretnju EU.

– Nedavno sam – na pitanje da li je Rusija spremna da prekine odnose sa EU – odgovorio potvrdno, jer tih odnosa više praktično ni nema. Kao što je svojevremeno rekao bivši predsednik SAD Baraka Obama, doduše tada je mislio na rusku ekonomiju, odnosi su raskomadani u paramparčad – rekao je Lavrov.

Govoreći o trgovinskoj razmeni Rusije i EU, šef ruske diplomatije je rekao da se  ona drastično umanjila nakon događaja u Ukrajini 2014. godine iako je EU do tada bila najveći partner Rusije.

– Pitate me za razlog? Sankcije je uveo naš dragoceni partner, najkrupniji ekonomski partner, međutim, razlozi uvođenja tih mera nisu bili zasnovani ni na kakvim činjenicama. Krim nam je jasan, Donbas takođe – stvar je u tome što je EU, zahvaljujući sopstvenoj nesposobnosti i nemogućnosti da spreči protivustavni državni prevrat sa otvorenim antiruskim potpisom, rešila da sve obrne naopačke – objasnio je.

“Kaubojske razmirice” u SAD

Govoreći o retorici američkih političkih krugova prema Rusiji, Lavrov je kazao da je unutrašnja politička situacija u SAD eskalirala do krajnjih granica.

– Tamo su prisutne “kaubojske razmirice” o tome “ko je bolji”. Ali to je normalna manifestacija američke politike, posebno danas. Eskalirala je do krajnjih granica u svojim neslaganjima među liberalima koji su mislili da je to već nezaustavljiva tendencija. Odjednom je došao Donald Tramp koji nije mnogo favorizovao liberalne principe i pristupe, nego se trudio da više razmišlja o interesima onih koji su osnovali Ameriku, koji su došli tamo (ona je uvek bila zemlja emigranata) i doneli njene zakone – rekao je Lavrov.

On je podsetio na to da je Tramp govorio da je bio najoštriji prema Rusiji, kao i da je uveo više sankcija nego svi njegovi prethodnici zajedno.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime