Lavrov: Sporazum o razoružavanju ravnopravan

0

Šef ruske diplomatije: Sergej Lavrov

Na konferenciji za novinare uoči potpisivanje novog sporazuma, Lavrov je rekao da je paritet Rusije i SAD osiguran u svim njegovim komponentama, prenele su ruske agencije.

Prema njegovim rečima, prethodni sporazum koji je istekao decembra prošle godine (START-1) bio je po mnogim momentima jednostran i imao diskriminacioni karakter u odnosu na našu stranu, navela je agencija Itar-Tas.

Pritom je, kako navodi RIA Novosti, dodao da će Rusija imati pravo da istupi iz sporazuma, ukoliko SAD budu brojno i kvalitativno jačale svoju stratešku protivraketnu odbranu i tako suštinski budu uticale na efektivnost ruskih strateških nuklearnih snaga.

”Ukoliko naše praćenje realizacije tih planova (SAD) pokaže da oni dolaze do nivoa stvaranja strateške protivraketne odbrane i taj nivo naši vojni stručnjaci ocene kao rizičan za ruske strateške nuklearne snage, tada ćemo i mi imati pravo da koristimo odredbu koja je u ovom sporazumu ugovorena”, rekao je ruski ministar, odgovarajući na pitanje na kom stadijumu protivraketna odbrana SAD može da predstavlja pretnju za ruske strateške nuklearne snage.

”Naravno, mi sami ćemo određivati stepen takvog uticaja”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, novi sporazum zameniće START-1 i Sporazum o smanjenju strateških nuklearnih potencijala od 24. maja 2002. godine.

Govoreći o pripremi novog sporazuma, šef ruske diplomatije je rekao da je Moskva predložila da ona započne na jesen 2005. godine, ali da se sa mrtve tačke pitanje pomerilo tek posle dolaska Baraka Obame na čelo američke administracije.

Prema Lavrovljevim rečima, glavni princip u pregovorima o sporazumu bila je jednaka i nedeljiva bezbednost strana, a dostignuti balans interesa određuje balans strateške stabilnosti".

Po novom sporazumu, ukupna količina bojevih punjenja biće smanjena za trećinu, a najviši nivo za njihove nosače biće smanjen za više od dva puta.

Sporazum predviđa da sedam godina posle njegovog stupanja na snagu i nadalje strane treba da imaju ne više od 1.550 instaliranih bojevih punjenja, 700 instaliranih interkontinentalnih balističkih raketa, instaliranih balističkih raketa u podmornicama i teških bombardera i 800 istaliranih i neinstaliranih lansirnih postrojenja interkontinentalnih balističkih raketa i instaliranih i neinstaliranih lansirnih postrojenja balističkih raketa u podmornicama.

Sporazum odgovara interesima obe strane, u njemu se odražava balans njihovih interesa, rekao je Lavrov, izražavajući očekivanje da će novi sporazum biti u ruskoj Državnoj dumi i američkom Kongresu do kraja aprila radi ratifikacije.

Ruske agencije najavljuju da su za četvrtak u Pragu planirani razgovori ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva sa predsednikom SAD i njegovo učešće u svečanosti potpisivanja novog rusko-američkog sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here