EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Na predstojećem sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena u Ženevi, ruska strana biće spremna da razgovara o svim pitanjima, uključujući i ljudska prava, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.

– Spremni smo za razgovor. Nema tabua. Razgovaraćemo o svemu što smatramo prikladnim i bićemo spremni da odgovorimo na pitanja kojih će se američka strana dotaći. To se tiče i ljudskih prava. Spremni smo da razgovaramo o ljudskim pravima i bilo kojem drugom pitanju u meri koja je predviđena univerzalno postignutim dokumentima u ovoj ili bilo kojoj drugoj sferi. Oslanjajući se isključivo na međunarodno pravo – rekao je Lavrov.

On je, međutim, naglasio da se Rusija neće složiti s tim da se rukovodi konceptom svetskog poretka zasnovanog na pravilima u napredovanju zapadnih zemalja predvođenih SAD-om, preneo je Tass.

Lavrov je naveo da je Moskva budno pratila sudbinu američkih građana koji su optuženi za učešće u nemirima 6. januara na Kapitol hilu u Vašingtonu.

– Naravno, bićemo spremni da razgovaramo o svemu, uključujući probleme koji postoje u Sjedinjenim Američkim Državama. Na primer, sa zanimanjem smo pratili progon optuženih za nemire 6. januara. Tamo se dešavaju mnoge interesantne stvari i sa stanovišta ljudskih prava, prava opozicije i zaštite interesa opozicije – rekao je Lavrov.

Dodao je da će više detalja o napretku u pripremama za samit i sam samit biti dostupno od pres službi Kremlja i Bele kuće.

Očekuje se da će se ruski i američki predsednik sastati u Ženevi 16. juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here