N. Đurović

Anonimne i, kako se ispostavlja, lažne dojave o podmetnutim bombama u Srbiji sve su učestalije, a posle aviona Er Srbije i Aerodroma “Nikola Tesla”, na meti su se našli i tržni centri. U čak četiri tržna centra, tri u Beogradu, “Rajićeva” kod Kalemegdana, Galerija u Beogradu na vodi i Merkator u Novom Beogradu, kao i jednom u Nišu, poruke o postavljenoj bombi su stigle sa adrese “Protonmail” u ponedeljak u popodnevnim satima, kada ima dosta posetilaca. Ljudi su evakuisani, a kotradiverzione jedinice su ustanovile da su dojave lažne.

Kao i u slučaju kompanije Er Srbija i beogradskog aerodroma, kako je saopštio MUP, baza je mejl servis Protonmail u Švajcarskoj, a prema operativnim saznanjima, poruke su upućene iz jedne evropske zemlje i Ukrajine.

– U saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, MUP intenzivno radi na prikupljanju podataka o izvršiocima krivičnog dela, a zatražićemo pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog dela – navedeno je u saopštenju.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o umešanosti Kijeva u lažne pretnje bombama na letovima ka Rusiji, ali je to negirao portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, koji je za “Ukrinform” kazao da su to “neosnovane optužbe” i da je razočaran što se Srbija još nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije.

– Sankcijama i jedinstvom demokratskog sveta, možemo okončati rat. Pozivamo Beograd da se založi za istinu i podrži Ukrajinu i vrednosti ujedinjene demokratske Evrope – poručio je Nikolenko.

Međutim, ministar policije Aleksandar Vulin je, uz ocenu da je reč o hibridnom ratu protiv Srbije, potvrdio da lažne dojave stižu sa teritorije EU i Ukrajine. MUP, prema njegovim rečima, ima saznanja ko stoji iza napada, ali se “nešto može dokazati, a nešto ne”.

– Obratili smo se tim zemljama, međunarodnoj zajednici da nam pomognu i da nam kažu o onome što dolazi sa njihove teritorije – obelodanio je Vulin i poručio da je Srbija sigurna i bezbedna.

Kao razloge “kažnjavanja” Srbije Vulin je naveo samostalnu politiku i što nije uvela i neće da uvede sankcije Rusiji. On je mišljenja da je u pitanju ekonomski napad na Srbiju.

– Kad zatvorite tržni centar, dok sve ne proverite, ne vratite ljude, izgubili ste dan. Niko neće kupovati, izbegavaćete da ode tamo i pravi se ozbiljna šteta. To je ekonomski rat protiv nas – naveo je i najavio da će se ubuduće više preventivno delovati.

Motiv lažnih dojava je, kako smatra Uglješa Grgur, privatni detektiv i pravnik, pokušaj da se uznemire građani Srbije, odnosno, da se izazove panika, jer prema rečima našeg sagovornika, antiteroristička jedinica mora po zakonu da evakuiše posetioce tržnih centara i proveri informacije o bombi. Naš sagovornik ističe da to ne može poremetiti nacionalnu bezbednost Srbije.

– U sva četiri tržna centra, istovremeno je javljeno da je postavljena bomba, a činjenica da su dojave vremenski sinhronizovane pokazuje da su počinioci hteli da daju malo veću težinu svom postupku i da lakše postignu cilj – ukazao je Grgur u izjavi za “Vesti”.

Naš sagovornik ima ista saznanja kao Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin o umešanosti Ukrajine u ove lažne dojave.

– Sigurno je da predsednik države i ministar policije ne bi napamet govorili, već na osnovu ozbiljnih informacija koje poseduju o tome – ukazao je Grgur.

Krivično delo

Uglješa Grgur veruje da će dojave o podmetnutoj bombi do kraja istražiti srpska služba za visokotehnološki kriminal MUP-a i Tužilaštvo i da će otkriti počinioca i podneti prijavu.

– Ko god da se bavio lažnim dojavama trebalo bi da zna da je reč o krivičnom delu – ukazao je naš sagovornik.

Odjeknula izjava Vučića

Izjava predsednika Srbije da iza dojava o bombi u letovima Er Srbije za Moskvu stoje Ukrajina i strane službe, izazvala je pažnju stranih medija. Rojters je preneo Vučićevu izjavu da iza toga stoje strane obaveštajne službe dve zemlje, među kojima je ukrajinska. Na gotovo svim portalima nemačkih medija je objavljena vest o izjavi predsednika Srbije uz podsećanje da je proteklih nedelja bilo više dojava o bombi na letovima Er Srbije i da je evakuisan i beogradski aerodrom. Tvrde da se Srbija trudi da zadrži dobre odnose s Rusijom i EU.