Đ. Janković
ODMOR ZA DUŠU: Drago Simić, selektor Likovne kolonije

Pod svodovima Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača održana je 22. Likovna kolonija u kojoj je učestvovalo osam slikara i jedan istoričar umetnosti. Dok su kraj njihovih štafelaja prolazili pacijenti i medicinsko osoblje, oni su u neobičnom ambijentu stvarali dela od kojih će neka ostati da krase prostorije ove renomirane ustanove.

Posle trogodišnje pauze zbog kovida, slikari su ponovo “zauzeli” hodnik na prvom spratu ustanove, sa pogledom na poznati banjski park, kojim tokom celog dana neko prolazi. Učesnici kolonije kažu da su kao i uvek imali odlične uslove za rad i da je ambijent u kome se radi na ovoj koloniji specifičan. Prvi put uopšte u Banji Koviljači je Luka Dedić koji ima samo reči hvale za domaćine.

DOBRI USLOVI: Specijalna bolnica Banja Koviljača

– Ovaj prostor je fenomenalan, a banjski park sjajan. Do sada nisam takav video, dovoljno je samo da čovek njime prođe i već mu je bolje. Srbija je zemlja likovnih kolonija, više ih je od 800, a na ovoj ljudi vide kako umetnici rade. Pacijenti prolaze, gledaju slike i isceljuju se i na taj način – rekao je on.

Redovan učesnik kolonije je Momčilo Vuksanović – Moma Brada, inače predsednik Upravnog odbora Specijalne bolnice, koji smatra da u Banji Koviljači slikar ima sve uslove da se potpuno posveti radu.

– Drago mi je da su naši domaćini i organizatori ponovo uspeli da pokrenu ovu likovnu koloniju. Meni je najbitnije to da su se ponovo okupili ne samo vrsni slikari, već i veoma dobri ljudi. Ima vrhunskih slikara koji ostave dobar rad, ali na druženje loš utisak jer nije potrebno uraditi samo dobre slike, već i da celokupni utisak bude zadovoljavajući – smatra ovaj umetnik.

Drago Simić, selektor kolonije, kaže da su ovoga marta, posle izvesne pauze ponovo okupili umetnike različitih generacija i likovnih poetika i da svi oni imaju snažan stil i pečat.

– U izboru motiva svi umetnici imaju potpunu slobodu, ali su veoma inspirativni i sama Koviljača i ovaj park, tako da neizostavno, na poseban način, na svakog učesnika utiče ambijent. Atmosfera je dobra, a to se vidi i po nastalim delima. Prema tradiciji uvedenoj od prve kolonije, 1999. godine, i ove će svaki umetnik po dva svoja dela ostaviti u Specijalnoj bolnici da ubuduće krasi njene sobe, hodnike i ordinacije – kazao je Simić.

REČI HVALE: Luka Dedić
INSPIRACIJA: Slikari imaju slobodu izbora motiva
OAZA MIRA: Momčilo Vuksanović

Umetnici i iz Srpske

Na ovogodišnjoj koloniji učestvovali su slikari iz Beograda, Valjeva, Pančeva i Banje Koviljače. Četkicu su držali Čedomir Kesić, Snežana Nešković Simić, a prvi put su ovde stvarali Miroljub Filipović, Slađana Marinković, kao i Katarina Aćimović iz Republike Srpske.

PLEMENITO: Izložba u Kur-salonu

U galeriji 400 dela

Izložbom u sali kralja Petra u Kur-salonu završena je kolonija u Koviljači, koja spada među najznačajnije ovakve smotre u Srbiji. Do sada je na njoj učestvovalo oko 200 slikara stvarajući veliku, nesvakidašnju galeriju sa oko 400 umetničkih dela, više nego što imaju neki muzeji. Dela koja oplemenjuju prostorije ustanove u kojoj uspešno leče ne samo telo, nego i dušu.

GOSTI: Mnogi na smotri prvi put

Sa terapije na “obuku”

Pacijenti smešteni u bolnici idu na ili sa terapija, pa nije retkost da zastanu, pogledaju šta slikari rade, nešto prokomentarišu, pitaju, neki daju komplimente, drugi sugestije. U prilici su da gledaju nastanak umetničkog dela od praznog platna, do toga kako se od skica, potezima četkice, slojevima boje, stvara celina, nastaje slika koja pleni lepotom, izborom teme ili svojom neobičnošću.

SVI ZASTANU: Pacijenti uče od umetnika

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here