Lična arhiva
Pet sati bez odeće: Ivan Smiljković i Vladimir Stevanović

Iako nam zima odavno nije zima, jer njeno glavno odličje sneg viđamo samo na slikama, ko želi ledeno uživanje i sneg on to i nađe. Vladimir Stevanović i ove zime je, sada već deseti put, realizovao ledeni uspon na neku od planina.

Ovaj viši kustos arheolog i ninđicu instruktor odavno je stekao nadimak Srpski ledeni čovek, a ovaj put se, noseći na sebi samo šorts popeo na najviši vrh Besne kobile koji se nalazi na visini od 1.923 metra. Na snegom zavejanoj planini duvao je ledeni vetar, a sa Vladimirom je bio i Ivan Smiljković, tehnički ronilac, koji je sledeći Vladimirova uputstva bezbedno planinario bez majice. Uspon i spust su trajali oko pet sati.

– Sve ovo je samo plod višegodišnjih treninga i priprema, meditacije i vežbi disanja na jakom planinskom ledenom vetru – kaže Stevanović.

On savetuje da niko ovo ne radi bez ozbiljnih priprema.

– Ovoj vrsti izazova prethode ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije – kaže Stevanović, koji ovakav vid ekstremnog planinarenja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica.

Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i ninđicu tradicije (duhovni izazovi Jamabuši monaha). Osim toga, praktikuje i tehniku tumo. Tumo je praksa tibetanskog budizma koja u prevodu znači “unutrašnja vatra”, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja.

Stevanović sa kolegama iz kluba

Gromade na Gramadi

Uspon na Besnu kobilu nije bio jedini. Stevanović je slično ponovio sa članovima Ninđicu kluba Buđinkan iz Leskovca, Davidom Nikolićem, Markom Anđelkovićem i Miodragom Krcmarikom. Oni kao prave ljudske gromade krenuli su na snegom zavejanu planinu iznad Vlasinskog jezera koja je poznata po tri imena – Gramada, Plana ili Crkvena planina.

Napisao i priručnik

Svoje iskustvo za prevenciju neželjenih posledica Stevanović je objavio kao praktični priručnik sa vežbama.

– Presek svih poznatih svetskih ledenih tradicija publikovao sam u knjizi “Ledena veština” na 305 strana, što je svojevrstan udžbenik – rekao je Stevanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here