Legendarni italijanski arbitar Pjer Luiđi Kolina smatra da današnje sudije ne bi trebalo da obraćaju pažnju na VAR tehnologiju. 

Kolina, koji slavi 60. rođendan, dao je opširan intervju za Gazzettu dello Sport, a između ostalog, posebnu pažnju je obratio na način na koji se sudije ophode prema svom poslu.

– Današnje sudije moraju da se ponašaju kao da VAR ne postoji. Krajnji cilj je da se VAR uopšte ne koristi, a to bi značilo da sudije donose prave odluke na terenu – rekao je Kolina koji je potom dao svoje viđenje o tome zašto arbitri previše greše.

– Svaki arbitar sada podsvesno zna da ga VAR može spasiti ako pogreši. Ali, oni ne razmišljaju o tome da će im kontroler suđenja i dalje smanjiti ocenu i pored intervencije VAR-a. Na to su u potpunosti zaboravili – rekao je on.

Kolina je istakao da je on bio uspešan ne samo što je imao osećaj za igru, već i što je detaljno proučavao igrače.

– U moje vreme arbitri su se pripremali za utakmice površno. Ja sam, za razliku od većine ostalih sudija, stalno analizirao igrače, gledao kako se ponašaju, u kojoj formaciji igraju, kako igraju… Danas je sve to na mnogo višem nivou i arbitri se redovno pripremaju za utakmice na taj način. Sudija mora da zna sve o fudbalu – rekao je Kolina.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime