EPA/ANDREJ CUKIC
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je ideju da se status Rusije kao zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu unese u ruski ustav, uz ocenu da su pokušaji pojedinih zemalja da prekroje istoriju tog rata opasni i da mogu da imaju dalekosežne posledice.

Takvi pokušaji, kako je ocenio, nisu usmereni na sadašnjost već na budućnost.

Putin je poručio da je rusko društvo neizmerno zahvalno onima koji su pre 75 godina spasili svet od nacizma, prenosi Tas s, te je s tim u vezi pozdravio ideju o unošenju statusa Rusije kao pobednika u Drugom svetskom ratu u Ustav te zemlje.

Prema njegovim rečima, u arhivskim dokumentima, uključujući i nacističke dokumente, jasno su formulisani Hitlerovi planovi u vezi sa Rusijom, mali deo radno sposobnog stanovništva bi trebalo da se sačuva kao robovska snaga, dok bi ostali trebalo da budu proterani i streljani.

– Niko od nas danas ne bi živeo. To nikada ne bismo smeli da zaboravimo i zbog toga ćemo uvek biti zahvalni onima koji su tu pobedu postigli za nas – rekao je Putin.

Ideju o unošenju statusa pobednika u Ustav, inače, predložio je predsedavajući privremene komisije Saveta Federacije za informacionu politiku i saradnju sa masovnim medijima Aleksej Puškov, koji je svoj predlog obrazložio time što mnoge države to imaju u svojim ustavima i što je važno da se status Rusije kao pobednice nalazi u preambuli Ustava.

Putin je, međutim, kazao da nije siguran da bi u Ustav trebalo uneti i nuklearni status Rusije, jer, kako je pojasnio, nije važno što je Rusija danas nuklearna sila, već je važno da uvek bude korak ispred svih najnovijih sistema oružja.

Putin je jula prošle godine potpisao uredbu kojom se 2020. godina proglašava godinom sećanja i slave 75. godišnjice pobede u Velikom patriotskom ratu.

1 KOMENTAR

  1. Kad krojaci istorije i istine, u svoje ustave unose kojekakve gluposti (Poljaci), neko mora da cuva istinu. O Staljinu se moze misliti najlosije, ali on je slucajno cinio – svesno ili nesvesno – i pametne poteze.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime