Lepa Mima simbol belog sporta

0

Kad se postavi pitanje ko je najbolja jugoslovenska teniserka svih vremena, odgovor je bez ikakve dileme – Monika Seleš. Mnogo pre nje to je bila Jelena Genčić, dugogodišnja državna šampionka, potom i selektor ženske reprezentacije, a između – Mirjana Mima Jaušovec. Ako ćemo pošteno, ona je u zlatno doba SFRJ, tamo sredinom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, bila simbol belog sporta.
U eri dominacije Kris Evert Lojd i Martine Navratilove svetskim tenisom, lepa plavokosa Slovenka bila je jedina igračica "od Vardara pa do Triglava" koja je mogla da se umeša u svetski vrh.
Prvi zapaženi uspeh imala je 1976. kad se probila u polufinale USA opena, gde je pretrpela poraz od Kris Evert. Godinu dana kasnije odigrala je turnir života i postala ‘kraljica" u Parizu. Sve oči bile su uprte u ovu prelepu Jugoslovenku, koja je delovala tako nežno i krhko van terena, a sa šljake furioznim desnim bekhendom čistila sve protivnice pred sobom – Italijanki Sabini Simon, Šveđanki Ingrid Bencer, Australijanki Pem Vajtkros i Amerikanki Pameli Tigarden nije prepustila ni set, da bi tek u polufinalu protiv Čehinje Regine Maršikoive imala nešto teži posao – 6:1, 3:6, 6:3. Konačno, u finalu je pred Mimom reket položila i Rumunka Florenta Mihai. Treći set (6:1) bio je demonstracija veštine i lepote teniske igre.
Naredne godine je imala šansu da odbrani titulu, ali je u finalu poklekla pred Rumunkom Virginijom Ruzici. Vratila se na veliku parisku scenu 1983. kad je u trećem finalu doživela drugi poraz, tog puta od Kris Evert Lojd.
Ova Mariborčanka, zbog koje su treptala srca svih Jugoslovena, povukla se sa terena 1988. posle decenije i po u profesionalnom tenisu, ali je ostala u sportu u kojem se proslavila radeći kao selektor Fed reprezentacije Slovenije. U nedelju 20. jula proslaviće 59. rođendan.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here