Lepota je oduvek zauzimala sasvim posebno mesto u društvu, kroz čitavu istoriju i u celom svetu. Dok su još starogrčki filozofi pokušavali da odgonetnu šta je to “lepo”, a moda oduvek diktirala svoje trendove u ovom svetu, rituali koji su služili upravo ulepšavanju, razvijali su se uporedno u svakoj civilizaciji i na svakom kraju sveta.

Kina – biserni prah za blistav ten

U Kini žene i devojke kožu neguju bisernim prahom. On posvetljava, ujednačava ten i čini da njihova koža bude blistavija. Biseri sadrže antioksidanse, kolagen koji ima regenerativna dejstva i odličan su izvor amino kiselina, minerala i kamcijuma.

Peru – maka prahom do odličnog izgleda

Sirov maka prah sve se češće primenjuje u celom svetu, kako za potrebe mršavljenja, tako i za poboljšanje celokupnog stanja organizma, ali i za svrhe ulepšavanja izgleda i povećavanja plodnosti. Poznato je da reguliše i hormonski balans u organizmu (zbogom aknama), a blagotvorno deluje i na plodnost.

Japan – kupke od sakea tajna lepote gejši

Sake je tradicionalno japansko piće koje predstavlja vino od pirinča, a procesom fermentacije ispušta amino i citrusne kiseline. Od koriščenja sakea kao kreme, prajmera pred šminku, pa do kupki sa ovim sastojkom – ovo piće zaista je pronašlo široku primenu. Pokazalo se da sake ima odlična detoks-svojstva, a kupka sa ovim pićem čisti sve do poslednje pore.

Turska – belom radom do svetlije kose

Pored mnoštva rituala ulepšavanja za kosu posebnu pažnju privlači jednostavan i povoljan ritual Turkinja. Kao kada se pravi prirodni čaj, bele rade ubace u vodu i čekaju da proključa. Nakon toga, vodu se procedi i ohladi, i potom ispira kosa. Ovo prosvetljuje kosu (naročito svetlo braon i plavu), a ostavlja je sjajnom i blistavom.

Uganda – šea puter glavni odgovorni za kvalitet kože

Pun vitamina A i E, šea puter dokazano povećava elastičnost kože i predstavlja sastojak broj jedan u kozmetici u ovom regionu. Šea puter je toliko bezbedan i prirodan da se može jesti, a sve češće postaje deo zapadnih kozmetičkih rituala.

Francuska – manje je više

Francuskinje su zastupnice parole “manje je više”, pa ćete većinu njih videti sa minimumom šminke, prirodno osušenom kosom i sjajnom kožom. Od kozmetičkih preparata i dekorativne kozmetike koriste samo najosnovnije preparate, i to u posebnim prilikama, a najviše se neguju prirodnim sastojcima – iz kuhinje.

Svi ovi rituali zasnovani su na prirodnim sastojcima; i sami se trudite da svoju kožu ili kosu negujete blagotvornim sastojcima iz prirode – biće vam zahvalna na tome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here