Đ. Janković
Izloženo je 210 golubova različitih rasa

Beli, sivi, crni, više od 200 golubova raznih rasa, boja i veličine viđeni su na izložbi priređenoj pod svodovima Doma kulture “Aleksandar – Saša Petrović” u Banji Koviljači. Loznička organizacija Gradskog saveza odgajivača srpskih visokoletača organizovala je veliku izložbu golubova, ukrasnih ptica i živine na kojoj se okupilo najviše golubara i prikazano najviše golubova u ovom kraju još od 1973. godine, potvrdio je Miroslav Savić, sekretar te organizacije.

Lep hobi: Miroslav Savić sa golubovima druguje 67 godina

Ljubitelji golubarstva svih uzrasta došli su da vide kakve krilate lepotane imaju golubari iz Obrenovca, Sremske Mitrovice, Rume, Loznice i još nekoliko većih i manjih mesta. Prema Savićevim rečima u Loznici ima sedamdesetak golubara, 40 su odgajivači srpskih visokoletača, a ostali drže komorovske i ukrasne golubove. Ovu izložbu organizovali su da pokažu lepote golubarstva i možda probude ljubav prema ovim pticama i kod nekog iz mlađe generacije.

Kao kokoška: Američki king

– Potrudili smo se i ovde je 210 golubova različitih rasa, izložba nije samo velika, već i kvalitetna sa dosta veoma lepih primeraka. Golubarstvo je vrlo lep hobi, ali nema, nažalost, kako sada stoje stvari, baš svetlu budućnost. Uglavnom su golubari stariji ljudi pa nastojimo da ga približimo novim naraštajima. Poklanjamo ih mladima i drago mi je što su dva mladića iz Banje Koviljače kojima sam ih dao počela da gaje golubove. Nadam se da će ih biti više jer je golubarstvo veoma lepo. Od moje šeste godine sam sa golubovima i ta ljubav traje, evo, 67 leta. Golubovi zahtevaju da im se posveti određeno vreme, ali zauzvrat čoveka njihova blizina opušta i pravo je uživanje gledati ih kako lete – kazao je Savić, koji ima četrdesetak golubova.

Dobra poseta: Izložba je izazvala interesovanje

Objašnjava da je u organizaciji izložbe stigla podrška od Grada Loznice, MZ Banja Koviljača ustupila je besplatno prostor Doma kulture, a golubari iz Obrenovca su bez naknade ustupili sve kaveze. Posetioci, golubari i običan svet su razgledali golubove. Prvi su stručno komentarisali njihov izgled i držanje, dok su ostali posetioci imali drugačije komentare. Posebnu pažnju je kod mnogih izazvao veliki golub, američki king, pa je neko iznenađeno kazao da je veliki kao manja kokoška, dok su druge oduševili graciozni beli remeri, ili pomeranski gušan sa naduvanom gušom.

Graciozan i u kavezu

Golubari su obećali da će narednog puta nastojati da izložba bude još bogatija, a smatraće da su uspeli ukoliko se posle ove bar kod jednog mladog čoveka javila želja da se posveti ovim pticama. Da vreme provodi u golubarniku i uživa u pernatim lepotanima dok šetaju po tlu, a naročito kada se, lepi i graciozni, vinu u visine.

Pomeranski gušan je možda mogao da pomogne Piksiju

Falio nam je Radoje u Kataru

Jedan od posetilaca se, gledajući golubove, dotakao aktuelnog Svetskog prvenstva u fudbalu, uz komentar da je velika šteta što nijedan od njih nije kao Radoje, golub koji je u filmu “Montevideo, Bog te video” bio “savetnik” tadašnjem selektoru.

Pozer: Nameštanje za fotografisanje

– Trebalo je makar jednog ranije poslati u Katar da pomogne Piksiju, bar da prođemo grupu – glasio je šeretski komentar jednog posetioca koji očigledno još nije preboleo plasman Srbije u Kataru.

Par paunova

Paunovi i patke

U Koviljači su se predstavili i lepezan, kapuciner, temišvarski prevrtač, štraser, teksan, remer i, naravno, srpski visokoletač. Osim golubova, posetioci su mogli videti po jedan par paunova i pataka, kao i šest vrsta kokošaka, ali i nemirne kanarince.

Kapuciner