Lična arhiva
Već se sprema za Rio: Stojan Ilić na nedavnom Beogradskom maratonu

Stojan Ilić (70) je iz Toronta, u kom živi više od tri decenije, nedavno došao u Srbiju samo da bi trčao Beogradski maraton. Bio je prvi u svojoj klasi, a u klasi starijih od 65 imao je treće vreme. Iako nije ostvario svoj cilj da trči manje od četiri sata, Ilić je zadovoljan vremenom od 4:16:44.

– Imao sam malo vremena da se prilagodim, jer sam posle relativno kratkog vremena sa hladnog Antarktika, gde je bilo minus 18, trčao po vrelom Beogradu. Staza je bila dobra, samo da je bilo malo hladnije. Ipak sam od 6.877 maratonaca u generalnom plasmanu bio 226. To znači da sam bio bolji od 94 ili 96 odsto takmičara – kaže za “Vesti” Ilić.

Stojan 2019. u Beogradu

Podsetimo, Ilić je u februaru na čuvenom Antarktik maratonu ne samo bio jedini Srbin, već je na cilj stigao prvi u svojoj starosnoj kategoriji, a u ukupnom plasmanu bio je 21, o čemu su “Vesti” pisale.

On dodaje da je doživljaj na Beogradskom maratonu bio fantastičan. Naročito na uzbrdici posle Ulice Kneza Miloša, gde je grupa ljudi čekala i bodrila maratonce. Tako je učvrstio svoje mišljenje, koje je stekao kada je prvi put trčao 2019. godine, da je to maraton sa dušom. Što se tiče organizacije maratona, Ilić takođe ima samo reči hvale.

Trčao i na minus 18: Stojan će u julu u Australiju

Naš sagovornik se već vratio u Kanadu kako bi stigao da se pripremi za sledeći maraton. On 11. juna putuje u Brazil, tačnije u Rio de Žanerio, gde će 19. juna trčati maraton. Potom će 11. jula učestvovati na maratonu u Australiji, što će mu biti sedmi kontinent, pa će se uvrstiti u grupu maratonaca koji, kontinent po kontinet, optrče zemaljsku kuglu.

Stojan je rodom iz sela Donje Kodince kod Prokuplja. Školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici završio je 1972. i odmah se zaposlio kao policajac u ondašnjem Svetozarevu, današnjoj Jagodini. Iz Jagodine je 1989. otišao u Kanadu, a kada dolazi u Srbiju uvek boravi u Jagodini.