TO Šipovo

Kad je bog delio božanstvene predele, nije štedeo kod Šipova – tamo je priroda bukvalno bajkovita! Leži na biserno čistim planinskim rekama Plivi i Janju i tri rečice, ušuškanih između šest modrozelenih planina i prašume tako da voda žubori na sve strane, a od prekrasnih prizora zastaje dah.

Mesto u kojem se zaboravljaju grubi zakoni civilizacije a, osim u prirodnim lepotama, uživa se u dobroj hrani i ljubaznosti meštana.
Čarobni izvor reke Plive predstavlja najveći izvor pitke vode u Evropi. Specifične boje, do sada nikoga nije ostavila ravnodušnim, a idealno mesto za predah je izletište Ada Sokočnica. Usred grada Šipova, u Plivu se ulivaju Janj i rečica Lubovica stvarajući božanstveni užitak za oči, a sve do tog ušća, nemirni Janj menja svoj izgled od mirne vode do penušave reke pune brzaka i slapova. Nedaleko od izvora Janja je najpoznatije izletište – Janjske Otoke, pravo čudo prirode kraškog sveta. A na samoj granici Republike Srpske sa FBiH nalazi se predivni planinski masiv Vitoroga, idealan za istraživače, rekreativce, planinare i bicikliste. Preporuka je i obilazak verskog dragulja opštine, manastira Glogovac, izgrađenog u vreme vladavine kraljeva Dragutina i Milutina u prvoj polovini XIV veka. Bogatstvo Šipova ogleda se i u seoskim domaćinstvima koji, osim smeštaja i domaće kuhinje, nude jednodnevne izlete, sa susretljivim domaćinima kao vodičima.
– Dođite da noćite u samom srcu prirode, gde ćete za budilnik imati cvrkut ptica i žubor reka. Provedite ugodan odmor kod naših srdačnih i gostoljubivih domaćina, osetite kako izgleda biti gost u okruženju koje sve najbolje čuva za “ako neko naiđe, da ima”.Tu nećete biti dočekani kao gost već kao drag prijatelj ili stari znanac, a domaćice će vam sa zadovoljstvom pokazati kako se pravi pita po kojoj je ovaj kraj poznat – pozivaju iz TO Šipovo.

Čista čarolija

S bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima, Janjske otoke podsećaju na niz renesansnih parkova.

Netaknuta prašuma

Prašuma Janj, idealno mesto za ljubitelje prirode i životinja, na Uneskovoj listi je kandidat za nominaciju strogog prirodnog rezervata.

Neuništivi manastir 

Manastir Glogovac je više puta rušen, prvi put 1463. od strane Osmanlija, koji su igumana Joanikija nabili na kolac. Obnova je završena 1869. da bi ga srušili Turci, a nakon nove obnove, zapalile ustaše u II svetskom ratu. Po završetku rata su komunisti uništili ostatke naselja i zabranile obnovu manastira, što je trajalo do 1966. Patrijarh srpski Pavle je osveštao manastir 1991.

Brašno iz vodenice 

U blizini izvora Plive, na mestu gde se reka razliva u više brzaka i slapova, nalazi se nekoliko starih vodenica. I dalje su aktivne te tamo možete kupiti domaće brašno napravljeno na način na koji su to radili meštani pre više stotina godina.

Orao na nebu 

Kanjon reke Janj je veoma strm, ali prohodan te je izuzetno primamljiv za planinarske šetnje. Uz malo sreće, videćete surog orla kako krstari nebom iznad kanjona.

Jedinstveni Vitorog 

Među šipovskim planinama Vitorog “vodi glavnu reč” s nadmorskom visinom od skoro dva kilometra. Izvrsna je za ljubitelje pešačenja, a s njenih obronaka pruža se pogled na fantastičnu raznolikost reljefa i vegetacije.

Prste da poližeš 

U Šipovu se uživa u teletini ispod sača, potočnoj pastrmci na žaru i janjskom kajmaku i siru-pletenici po kojima je nadaleko poznat. A pite su im toliko bitne da imaju spomenik na gradskom trgu.

Vaganska pećina 

Veoma interesantna zbog obilja pećinskog nakita, Vagansku pećinu čini osam celina, a dužina istraženog dela je oko 420 metara.

Od šetnje do safarija

Ko voli aktivan odmor, biraće između brojnih staza za šetnju, planinarenje I vožnju bicikla uz reke, šumovita brda i proplanke. Šipovo je atraktivna destinacija za lovni turizam, a na atraktivnim lokacijama postoje osmatračnice za ljubitelje fotosafarija. 

Mušičarenje

Atraktivni mušičarski revir, dugačak 8 km, nalazi se na reci Plivi i idealno je za vrhunski flajfišing pastrmke i lipljena. 

Kako stići

Koordinate: 44°16’60” SGŠ; 17°04’60” IGD
Granični prelaz Gradiška (Hrvatska) – Šipovo oko 100 km
Najbliži aerodrom, Mahovljani (Banjaluka) – Šipovo 120 km
Šipovo – Beograd 422 km, Zagreb 260 km
Centar Šipova – prašuma Janj i planina Vitorog po 30 km, Vaganska pećina 20 km, manastir Glogovac 25 km, Janjske otoke 9 km

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here