TO grada Požarevca
Gađanje topuzom na višeboju

U Požarevcu su nekada šetali mamuti, pa rimski imperatori, a danas je moderno mesto, koje neguje tradiciju kroz konjičke igre i na kojima bira viteza Ljubičeva. Požarevac se prvi put zvanično spominje u turskim tefterima 1467. kao kasaba, ali arheološka nalazišta ukazuju na još raniji život tamo.

Viminacijum, vojni logor i jedan od najvećih rimskih gradova na Balkanu, spada među najvažnija nalazišta Rimske imperije, jer gotovo da nije bilo imperatora koji nije posetio ovaj grad u periodu njegovog postojanja od I do V veka. Do sada je tamo otkopano oko 14.000 grobova i pronađeno preko 30.000 predmeta (od toga 700 od zlata i srebra) kao i najveća galerija fresaka iz IV veka, čiji originali se čuvaju u samom Viminacijumu i u zgradi gradskog Narodnog muzeja. Tamo je otkriven i kompletan skelet mamuta, star oko million godina i ostaci još pet mamuta, čija se starost procenjuje na 180.000 – 200.000 godina.

U Požarevcu je nezaobilazan Spomenik Miloš u parku grada, koji je dugo bio kao druga prestonica kneza Obrenovića u kojem je gradio konake, razvio trgovinu, oslobodio ga od Turaka u II srpskom ustanku (1815), a 1819. podigao Sabornu crkvu Sv. arhangela Mihaila i Gavrila. Tamo je 1909. rođena slikarka Milena Pavlović Barili, sa čijim delima se turisti mogu upoznati posetom memorijalne galerije.

Ipak, zaštitni znak Požarevca je međunarodna manifestacija Ljubičevske konjičke igre, koja neguje običaje, tradiciju i kulturu kraja. Od 1964, elita konjičkog sporta se sastaje na požarevačkom hipodromu i naredna tri dana svi žive samo za igre, a senzacija je višeboj kojim grad dobija svog heroja, viteza Ljubičeva. – Osim novčane nagrade, vitez prima pehar, plašt i unikatnu sablju, posebno skovanu za njega s ugraviranim: “Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti”. Manifestacija koja se mora doživeti – tvrde u TO grada Požarevca.

Tulba

Na obližnjem brdu Tulba nalazi se istoimeni etno-park, muzej u prirodi formiran 1972. sa više primeraka narodne arhitekture Braničevskog kraja iz XIX veka. Tamo je i Crveni šator, replika onog u kojem je potpisan tzv. Požarevački mir 1718. između Austrije i Turske, čime je zaustavljeno prodiranje Turaka u Evropu.

Miloš u parku

Miloš u parku, prepoznatljiv spomenik i jedan od simbola grada, podignut je u čast Obrenoviću koji je mnogo zadužio Požarevčane. Postoji i mesingana replika statue kao suvenir grada i Srbije, a koja se može kupiti.

Konjičke igre

Program Ljubičevskih igara obuhvata višeboj, voltižovanje dece, izložbu grla, daljinsko jahanje, preskakanje prepona, galopske i kasačke trke. Višeboj je po lepoti i dinamičnosti jedinstveno nadmetanje momaka na konjima u pet disciplina. 

Čačalica

Izletište i spomen park Čačalica počinje u podnožju istoimenog brda i širi se prema vrhu, a pokrivena je sa više od sto vrsta drveta i 20.000 stabala, puna bilja i cveća – prava “pluća grada”. Idealno mesto za relaksaciju, ali i za susret sa novijom istorijom Požarevca.

Viminacijum

Na Vimincijumu je 2014. otvoren Park mamuta gde se može obići amfiteatar, terme, mauzolej, naučni centar, ali i trenirati izdržljivost, probati rimski obrok…

Ergela Ljubičevo

Oaza mira i tišine, ergela Ljubičevo, jedna od najstarijih u Srbiji, nalazi se na obali Velike Morave, a osnovao ju je 1853. knez Miloš. Osim parka kneginje Ljubice, gosti mogu videti spomenik nepobeđenom galoperu Ljubičevcu, trofejnu salu i provozati se fijakerom koji vuku lipicaneri.

Milenina bajka

Posetioci galerije Milene Pavlović Barili mogu videti stalnu postavku njenih slika, bronzani odlivak ruku, porodične fotografije, slikarkinu toaletu, haljine i čipkane velure. Čuće i priču o njenom životu, koja je bajkovita, puna šarma, umetničkog nadahnuća, putovanja, ljubavi, tajni, ali i bola, slabosti, čežnje i misterije njenog kraja.

Duhovno remek-delo

Manastir Rukumija (XIV vek) u okolini Kostolca podigao je knez Lazar, a na temeljima porušene zadužbine je 1825. sazidana nova crkva posvećena Svetom Nikoli. Živopisana je vrednim freskama, a ikonostas sa izrezbarenim carskim dverima je pravo remek-delo duhovnog graditeljstva.

Kako stići

Koordinate: 44°36’33” SGŠ, 21°10’34” IGD 

Požarevac – aerodromi “Nikola Tesla” (Beograd) – 82 km, sportski u Kostolcu 12 km Požarevac Hipodrom 3 km, Čačalica 1 km, Viminacijum 12 km, manastir Rukumija 12 km, ergela Ljubičevo 5 km.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here