Turistička organizacija Višegrad

Svi verovatno znaju za velelepni kameni most u Višegradu, poznatiji kao “na Drini ćuprija” o kojem je Ivo Andrić napisao istoimeni roman i dobio Nobelovu nagradu. Malo je poznato da se radi o gradu različitosti, koje se samo tamo mogu doživeti.

– Višegrad je poznat po tri ličnosti: velikom veziru Mehmedu paši Sokoloviću, koji je pre skoro 500 godina napravio most kakvog nema u svetu, Ivi Andriću, koji se uvek osećao Višegrađaninom iako nije rođen ovde i svakog dana je prolazio “ćuprijom na Drini”, i velikom reditelju Emiru Kusturici, koji je svojom zadužbinom Andrićgradom želeo da se oduži veziru i Andriću. Ne smemo zaboraviti Drinu, tu čarobnu, zelenooku lepoticu čiji je kanjon treći po veličini u svetu, plovan sve do Bajine Bašte. Turisti treba da dođu i lično se uvere u specifičnost našeg procvetalog grada – pozivaju iz lokalne turističke organizacije.

Višegrad ili “čaršija na vodi” nalazi se u istočnom delu Republike Srpske na ušću reke Drine i rečice Rzav. Ako se ide uz Drinu, dolazi se do grada vremeplova – Andrićgrada, sagrađenog 2012. Ovaj “gradić u gradu” arhitektonski je potpuno drugačiji od cele istočne Bosne – desna strana je u vizantijskom, leva u turskom stilu, a trg je popločan mermerom.

Šetajući Višegradom u centru se može videti zgrada u kojoj je 1892. otvorena Osnovna narodna škola gde je naš nobelovac naučio da čita i piše. Višegrađani su u toj zgradi 2008. osnovali memorijalnu učionicu s postavkom školske učionice s početka 19. veka i Andrićevih fotografija iz Višegrada. Može se videti i kuća u kojoj je nobelovac proveo detinjstvo, ali samo spolja, jer je i dalje u privatnom vlasništvu.

Andrić na Teslinom trgu

Upečatljivi spomenik Ive Andrića nalazi se na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu. Nezaobilazna tačka obilaska je crkva posvećena caru Lazaru i kosovskim junacima ispred koje je Njegošev spomenik.

Adrenalin ili relaksacija?

Kome je do adrenalina, preporučujemo ziplajn kojim se “preleće” reka Drina. Za opuštanje i kupanje u blagotvornoj termo-mineralnoj vodi tu je banjski centar Vilina vlas dok u Višegradskoj banji postoje dva hamama iz turskog perioda u kojima ćete se osećati kao age i begovi.

Bicikl s pivom se ne propušta

Višegrad se može doživeti i vozeći se Beer bike, pokretnim pabom za razgledanje uz kraft pivo. Kapacitet “pivskog bicikla” je 15 mesta, a pokreće ga električni motor tako da pedalanje nije obavezno već želja gostiju. Vožnja traje 40 minuta, po želji gostiju i duže, a ruta obuhvata i prelazak preko ćuprije sa zadržavanjem i fotografisanjem.

Idealno mesto za fotografisanje

Na mestu gde se planine razdvajaju u prostranu kotlinu stoji skoro 500 godina kameni most sa 11 lučnih otvora. Most Mehmed-paše Sokolovića, Stari kameni most ili “na Drini ćuprija”, građen između 1571. i 1577, dug je oko 250 metara i širok oko 10 metara, osim na sredini gde je proširen sa po jednom terasom sa svake strane. Taj deo mosta zove se kapija. Idući iz čaršije, na levoj terasi se uzdiže stub, a nasuprot njemu je terasa, koja se zove Sofa, uzdignuta sa dve stepenice i ograđena kamenom ogradom kao i cela dužina mosta. Idealno mesto za fotografisanje.

Kako stići? 

– Koordinate: 43 46’58N 19 17’28E

– Iz pravca Slovenije treba ići preko Sarajeva, putem M5, do Višegrada (120 km)

– Beograd – Višegrad (225 km): putem 25 do Lazarevca – putem 27 ka Valjevu – put 170 Bajina bašta i uključujete se desno na put E761 prema Mokroj Gori. Nakon nekoliko kilometara ulazite u R. Srpsku i nastavljate magistralnim putem M5 do Višegrada.

– Višegrad je putem M5 povezan preko Foče sa Trebinjem (208 km) i Dubrovnikom (236 km)

Kompletno uživanje na Drini

Vožnja turističkim čamcima kanjonom Drine idealna je za one koji žele da uživaju u netaknutoj prirodi, osluškuju zvuk reke i udišu svež vazduh uz sveže spremljenu ribu. Gosti koji ne mogu da zamisle leto bez kupanja u moru ili reci, 12 km uzvodno od Višegrada, u Međeđi, imaju plažu Jaz s kafe barom, restoranom, dečjim bazenom i igralištem. Pored kupanja u Drini, gosti mogu iznajmiti kanu, pedalinu ili motorni čamac.

Manastir, pećina i ostaci kule

Jedna od “tačaka” koje se ne smeju propustiti je manastir Dobrun, poznat i kao Kruševo, iz XIV veka. Nalazi se 12 km od Višegrada na putu ka Užicu u klisuri reke Rzav. U manastiru je do danas sačuvana freska cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem, a u okviru manastirskog kompleksa su spomenik voždu Karađorđu i muzej posvećen Prvom srpskom ustanku. Iznad manastira u stenama je pećina u kojoj su živeli isposnici koji su silazili u svetilište samo za vreme velikih praznika. Malo više iznad (150 m visoko u stenama) mogu se videti ostaci kula Starog grada Dobrun iz XV veka, najpoznatijeg srednjovekovnog grada u ovoj oblasti.

Najbolja pita, pa bioskop

U starom delu Višegrada pitajte meštane za pekaru koja prodaje “najlepšu pitu na svetu – pitu od tikve”. Da ne bude zabune, tikva u ovom slučaju nije bundeva već tikvica. Posle doručka posetite bioskop “Doli Bel” s mozaikom na ulazu u Andrićgradu.