Arhiva TO Novi Sad
Priroda se pobrinula da Banoštor dobije još jedno ime

Ritmom koji odudara od užurbanog gradskog života salaši, čarde i vinski putevi na obodima Novog Sada ubacuju u potpunu suprotnu dimenziju.

Oni osvajaju seoskim ambijentom, običajima, crkvama i gastronomijom, ali i prirodnim lepotama među kojima se ističe selo Banoštor gde je Dunav toliko lep i miran da se u njemu ogleda sunce. I svako naselje ima bar jednu crkvu i nekoliko podruma pića.

Na manje od desetak minuta vožnje od Novog Sada dolazi se u staro bačko selo Čenej, poznato kao naselje salaša – seoskih kuća razbacanih po vojvođanskoj ravnici, koje čuvaju duh prošlih vremena. U obližnjim naseljima Rakovac i Beočin nalaze se lepi, istoimeni srpski pravoslavni manastiri.

Tavanica Crkve Svetog Georgija

– Prateći obalu Dunava nailazi se na naselja Čerević i Banoštor, koji je poznat kao “selo sa dva sunca”. Ovaj naziv je dobio zbog odsjaja sunca na Dunavu, koji je posledica “susreta” moćne reke i padine Fruške gore – navode u TO Novi Sad.

U Futogu, naselju starijeg od Novog Sada, možete posetiti dve crkve: pravoslavnu Kozme i Damjana I rimokatoličku Presvetog Srca Isusovog, a potom uživati u opuštenoj atmosferi futoških čardi. Naselje je prepoznatljivo I po specijalnoj sorti kupusa, koja se pominje u spisima još u XVI veku I u čiju čast se početkom novembra organizuje “Futoška kupusijada”.

Svako selo ima nekoliko vinskih podruma

Na selo Begeč se naslanja zanimljivi Park prirode Begečka jama dok se Kovilj sa čak dve crkve, manastirom i rodnom kućom pisca i pesnika Laze Kostića, nalazi na obodu Koviljsko- petrovaradinskog rita. Obilazak završite u naseljima Kać i Budisava, konkretno u fenomenalnoj budisavačkoj Etno kući.

Salaš 137 Čenej
Salaš 137

Tradicija u malom

Brkin salaš

Novosadski salaši, koji neguju tradicionalan način života i domaću hranu, mesto su gde možete da usporite vreme i uživate. Najpoznatiji su Salaš 137, Pajin, Brkin i Mitin salaš, svaki zanimljiv na svoj način.

Čudootvorna ikona u Beočinu
Sestrinstvo poznato po mozaicima

Ženski manastiri

Srpski manastiri Beočin (XVI vek) u istoimenom naselju i novoosnovani Vaznesenja Hristovog u Kaću, ženske su bogomolje. U Beočinu se nalaze čudotvorna ikona Majke Božije i mošti najmlađeg svetitelja Varnave Nastića, a sestrinstvo u Kaću je poznato po izradi ikona, mozaika i crkvenog veza.

Švapska crkva

Osim Crkve Svetog Georgija, u Banoštoru se mogu videti ostaci zidina Rimokatoličke crkve Sv. Rudolfa koju je 1913. izgradio grof Rudolf Kotek iz Futoga. Meštani je zovu “švapska crkva”. Banoštor je inače tipično naselje vinara i vinogradara te je puno poznatih vinarija. Tu je i “Majkina radionica” za izradu suvenira.

Crkva Srca Isusovog

Presveto srce Isusovo

Crkva srca Isusovog u Futogu, jedna od najmonumentalnijih katoličkih bogomolja u okolini, sagrađena je 1776/1908. godine. Futoški grof Hadik je podigao crkvu koja je kasnije porušena, a na njenom mestu je grofica Kotek sagradila današnji hram.

Etno kuća

U Budisavi, u blizini crkve sa tri zvona Velike Gospe (Blažene Device Marije) , nalazi se Etno-kuća sa postavkom koja verodostojno pokazuje kako su bile opremljene kuće većine stanovnika na prelazu iz XIX u XX vek.

Crkva Svetog Save

Staro naselje

Čerević je staro naselje u čijem centru se nalazi rimokatolička Crkva Sv. Josipa iz XVIII veka, a u blizini je srpska pravoslavna Crkva Svetog Save izgrađena u stilu baroka. Naselje ima Zavičajni muzej i brojne vinarije.

Begečka jama

U Begečkoj jami, značajnom staništu ptica gnezdarica, nalaze se plaža, vikend naselje, ugostiteljski objekti i čuvena begečka “Čarda kod Braše”.

Pecanje na Arkanju

Za pecaroše postoji odličan teren Arkanj na starim rukavcima Dunava u okviru Koviljsko – petrovaradinskog rita.

Kako stići

Koordinate: 45°15’18” SGŠ; 19°50’41” IGD
Aerodrom “Nikola Tesla” (Beograd) – Novi Sad 70 km
Novi Sad – granični prelazi sa Mađarskom: Horgoš, Bački Breg i Kelebija (oko 120 km); sa Hrvatskom: Bačka Palanka, Batrovci i Bezdan (40, 90 i 112 km); sa Rumunijom: Srpska Crnja, Vatin i Kaluđerovo (101, 129 i 199 km); sa BiH: Sremska Rača 88 km
Novi Sad – Čenej 11.2 km, Beočin 17.6 km, Banoštor 23.4 km, Futog 11.8, Begeč 20 km, Kovilj 24 km, Budisava 17.6 km, Kać 8 km.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here