Đ. Radivojević

U Sremskim Karlovcima na obali Dunava pije se neodoljivi bermet uz stihove Branka Radičevića. Gradić bogat istorijom i kulturom odiše prefinjenošću, a energijom koju poseduje osvaja za ceo život. Ima i ostrvo s peščanim plažama za kupanje tako da može biti savršeno mesto za letnji odmor.

Karlovci su jedno od retkih mesta u Srbiji, koje je sačuvalo većinu obeležja minulih vremena, ponajviše zahvaljujući arhitekturi XVIII i XIX veka u gradskom jezgru, kojem æete se diviti na svakom koraku. Na centralnom trgu Branka Radičevića dominiraju Patrijaršijski dvor, Magistrat s čijeg je balkona u toku revolucije 1848. proglašeno Srpsko Vojvodstvo i najstarija gimnazija u Srbiji u kojoj je sniman sada već kultni film “Lajanje na zvezde”.

– Tu su i Saborni hram, Karlovačka (prva srpska) bogoslovija iz 1794, Rimokatolièka crkva Sv. Trojstva iz 1768, Bogoslovski seminar, internat za ðake Karlovačke bogoslovije, podignut  1903, Stefaneum, podignut na inicijativu Patrijarha Georgija Brankoviæa, kao đački internat 1904. i još mnoge znamenitosti – dodaje znamenitosti Aleksandra Nešić iz TOO Sremski Karlovci.

Nakon obilaska centra, treba posetiti manastir Stražilovo gde je grob Branka Radičevića, ali i Magareće brdo s najlepšim vidikovcem pored pozlaćenog krsta i spomenika pesniku Dušku Trifunoviću, poznatom po saradnji s estradom i hitovima “Ima neka tajna veza”, “Glavo luda” i mnogi drugi.

U Karlovcima postoje i dva nesvakidašnja muzeja – pčelarstva i šibica sa zanimljivim pričama. U blizini Karlovaca, nalazi se SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit”, gde je mogu videti različite vrste ptica, među kojima su najlepši neustrašivi labudovi.

Zaštitni znaci grada su neodoljivi karlovački Bermet, dezertno vino sa oko 17% alkohola, i kuglof, stari kolač poreklom iz Nemačke. Obilazak gradskih vinarija I degustacija vina se podrazumevaju. Pored institucija kulture i duhovnosti, obronci Fruške gore daju gradu dodatnu notu prefinjenosti, kako zbog vinogorja, tako i zbog predivnih pejzaža.

“Lepa kletva”

Nasred glavnog trga nalazi se èesma “Četiri lava”, sagrađena 1799. u čast završetka prvog karlovaèkog vodovoda. Legenda kaže da  svako ko popije vodu sa ove česme, vratiće se jednog dana u Sremske Karlovce.

Vino s Titanika

Recept Bermeta zna nekoliko porodica, koje otkrivaju samo “da ide 30 vrsta biljaka, suvo voće i začini”. Preporučujemo degustaciju u vinskom podrumu Bajilo uz prièu kako se bermet služio na Bečkom dvoru i na Titaniku.

Dvor patrijarha

Patrijaršijski dvor je bio rezidencija srpskih patrijarha do 1936, kada je Patrijaršija preseljena u Beograd. Danas ima status letnje rezidencije srpskih patrijarha. Tamo je inaèe snimljena scena iz serije “Senke nad Balkanom” kada se sreću ruski general i srpski patrijarh.

Saborni hram

Tik uz Patrijaršijski dvor nalazi se predivna Saborna crkva Svetog Nikole iz 1762. Glavni i najveæi pravoslavni hram u Karlovcima ponosno čuva čuveni ikonostas, remek delo barokne umetnosti kod nas kao i devet velikih ulja na platnu, dela Paje Jovanovića.

Svetski poznata Kapela

Kapela Gospe od Mira je podignuta 1814. na mestu gde je 26. januara 1699. sklopljen čuveni Karlovački mir, jedan od najznačajnijih svetskih događaja novovekovne istorije.

Pčelarstvo i šibice

Sa više od 200 košnica, Borivoje Živanoviæ je 1968. osnovao Muzej pčelarstva. Među eksponatima su košnica-manastir Ravanica, centrifugalna mašina i stare košnice pletare (sve iz XIX veka). Muzej šibica poseduje kolekciju od oko 40.000 kutijica iz celog sveta, razlièitih po formi, veličini, dizajnu i materijalima.

Kupanje na Dunavu

Ko je u Karlovcima a raspoložen je za kupanje otiæi će do obale i kod čardi “uhvatiti” prevoz do Rajskog ostrva-Karlovačke ade sa peščanim plažama. Savršeno mesto bez wi-fi u gotovo netaknutoj prirodi. Voda je jako plitka, može da se hoda skoro 30 metara ka pučini.

Škola velikana

U Karlovačkoj gimnaziji iz 1791, školovali su se velikani srpske kulture, od pesnika Branka Radičevića, pisca Jovana Sterije Popovića do muzičara Slobodana Trkulje. U okviru nje je Spomen biblioteka sa zbirkom od 18.000 knjiga, među kojima su fototipsko izdanje “Miroslavljevog jevanđelja”, prva izdanja Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Branka Radičevića, dela Zaharija Orfelina…

Kuglof fest

Uz bermet savršeno ide kolač kuglof za koji Karlovčanke imaju više od 400 recepata. Ipak, njihov specijalitet je kuglof sa bermetom, cimetom, prženim orasima i čokoladom. Na jesen bi trebalo da budu održani “Festival kuglofa” i “Grožđebal”, dugog niza tezgi zrelog voća, proizvoda od meda, rukotvorina i kuglofa.

Objekat Zavičajne kuće nalazi se u delu Karlovaca koji su naselile Podunavske Švabe 1739. nakon zakljuèenja Beogradskog mira. Tamo posetioci mogu videti naèin života pre 250 godina.

Kako stići

– Koordinate: 45°12’05″SGŠ, 19°56’02″IGD
– Horgoš-S. Karlovci 127 km
– Beograd-S. Karlovci 57 km
– Novi Sad-S. Karlovci 11 km
– U blizini Karlovaca prolazi meðunarodni autoput E-75, a kroz samo naselje  M-22 (Subotica-Novi Sad-Beograd)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here