Libija najavila da će uskoro osloboditi Geldija

0

"Geldi će biti pušten veoma brzo", rekao je Rojtersu taj zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan, ali nije naveo nikakve druge detalje.

 

Švajcarska je članica Šengenske zone, zajedno sa još 24 države u Evropi.

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero izjavio je danas da je na pomolu rešenje libijsko-švajcarskog spora.

Švajcarski mediji su izvestili da bi španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos sutra trebalo da otputuje u Libiju radi posredovanja između zvaničnih Berna i Tripolija.

Geldiju je u julu 2008. zabranjeno da napusti Libiju, pošto je policija u Ženevi uhapsila sina libijskog lidera Moamera Gadafija, Hanibala, zbog optužbi za zlostavljanje dvoje članova svog osoblja, koje su naknadno odbačene, navela je britanska novinska agencija.

Hanibal je ubrzo oslobođen, ali je Libija prekinula isporuku nafte Švajcarskoj, povukla milijarde dolara iz banaka u toj zemlji i uhapsila dvojicu švajcarskih biznismena.

Jedan od biznismena je oslobođen, a Geldi služi četvoromesečnu zatvorsku kaznu jer ga je libijski sud proglasio krivim zbog kršenja propisa o imigraciji.

Švajcarska je, u međuvremenu, stavila na crnu listu oko 200 Libijaca, kojima ne izdaje vize, a Tripoli je uveo ograničenje za izdavanje viza građanima iz zemalja članica Šengenske zone.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here