Lična arhiva
Dobrobit dece na prvom mestu: Dragana Milovanović sa bliznakinjama

S kakvim mukama se suočava samohrana majka Dragana Milovanović iz Vinče, nadomak Beograda, da bi prehranila petomesečne bliznakinje Mariju i Marijanu u udžerici bez vode, pisali smo prvi put pre pet godina. Od tada do danas, promenile su se mnoge stvari.

Jedna, međutim, nerešiva nedaća pojavila se odnedavno, zbog čega je Dragana, nemajući kud, odlučila da se za pomoć ponovo obrati dobrim ljudima, budući da je zdravlje i dobrobit dece na prvom mestu.

– Od 7.500 dinara, koliko primam od socijalnog, skoro sve potrošim na sobu koju iznajmljujem i račun za struju. To nikako ne može da zadovolji naše potrebe, iako se trudim da zaradim i ponešto sa strane, radeći najprostije poslove. Dobri ljudi su nam pomogli kad nam je bilo najteže i sve dosad smo funkcionisale nekako – kazala je Dragana Milovanović (47).

Nažalost, bolest ćerkice Marije (5) ponovo ih je uzdrmala.

– Od kada je krajem protekle godine ustanovljeno da Marija ima šećernu bolest koja se mora regulisati insulinom, to smo i mi u problemu. Iako nije mnogo skup, senzor za merenje glukoze u krvi bez uboda (libre), ne mogu doći do njega. Od lekara smo dobile uputstva za ishranu i šta sve treba da preduzmemo da bi Marija prihvatila šta sme, a šta više ne sme i taj senzor bi nam olakšao sve te muke i peripetije, ali ja prosto nemam od čega da joj kupim, ali ni gde da ga kupim u Srbiji. Može se nabaviti samo u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji – kaže majka Dragana i dodaje:

– Mariji već teško pada dijabetes. Mala je još da bi shvatila šta joj se dešava s organizmom. Naravno, specijalan režim ishrane je već posebna priča. Treba detetu omogućiti kvalitetne namirnice, a to sve dodatno košta. Mnogo bi nam značilo kada bismo došli do ovog senzora za merenje šećera, ma bilo kakva pomoć, samo da pregrmimo ovaj period. U ovom trenutku ne možemo da obezbedimo to što nam je potrebno. Zato se još jednom uzdam u dobre ljude i nadam da će pomoći mom detetu. Biću im zahvalna dokle god budem disala.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Dragani Milovanović da ćerkici Mariji obezbedi senzor za merenje šećera i kvalitetniju hranu, donacije možete uplatiti na tekući račun otvoren na njeno ime u Komercijalnoj banci na broj: 205-9011005274847 80, a za one koji uplatu vrše iz inostranstva postoji i devizni račun RS35205903102059859543, SWIFT KOBBRSBG. Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.