Lideri: Svim sredstvima protiv “Islamske države”!

0

Zadali glavobolje celom svetu: Pripadnici Islamske države
 

 

Na konferenciji o bezbednosti u Iraku učestvovalo je oko 30 arapskih i zapadnih zemalja kao i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu.

 

"Učesnici konferencije u Parizu rekli su da Islamska država predstavlja pretnju po Irak, ali i po čitavu međunarodnu zajednicu … Obećali su podršku novoj iračkoj vladi u borbi protiv Islamske države svim neophodnim sredstvima, uključujući i odgovarajuću vojnu pomoć. Ta podrška biće data "uz poštovanje međunarodnog prava i bezbednosti civilnog stanovništva", piše u završnom tekstu skupa. 

 

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izrazio je zadovoljstvo što je na skupu učestvovalo "30 zemalja, koje su među najmoćnijim u svetu i koje su geografski i ideološki različite, ali su sve rekle ‘Rešene smo da se borimo protiv Islamske države’".

 

"Mnogo smo jutros insistirali na neophodnosti obustavljanja finansiranja te terorističke grupe i uskoro će u tom smislu biti održana konferencija na inicijativu naših prijatelja iz Bahreina", dodao je Fabijus.

 

Ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan je rekao da se najavljeni letovi odvijaju u veoma ozbiljnoj situaciji i podstetio da je francuski predsednik Fransoa Oland u petak posetio Irak, i objavio spremnost Francuske da vojno i politički doprinese nalaženju rešenja krize, na zahtev vlasti u Bagdadu.

 

"Prema tome, budite spremni da intervenišete", rekao je ministar vojnicima u bazi koja se nalazi 30 kilometara jugozapadno od Abu Dabija.

 

U ovoj bazi su stacionirani francuski vojnici, šest borbenih aviona tipa "rafal", kao i avion za snabdevanje "boing C-135" i izviđački avion francuske ratne mornarice. Oko 750 francuskih vojnika nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

SAD od 8. avgusta vode vazdušnu kampanju protiv Islamske države na severu Iraka, a više zemalja isporučuje oružje iračkim Kurdima koji se bore protiv džihadista.

 

"Islamska država" kontroliše velike delove Iraka i Sirije i, prema procenama američke Centralne obavještajne agencije, ova organizacija ima oko 30.000 boraca u regionu.

 

Od početka avgusta, američki borbeni avioni izvršili su oko 160 udara iz vazduha na položaje "Islamske države" u Iraku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here