Liht: Dijasporu sapliću mediokriteti

0

Znam za vrhunske stručnjake sa najpoznatijih svetskih univerziteta, kojima je onemogućeno ovde da rade: Sonja lIht
 

– Nakon tri nedelje prakse u našim ministarstvima napravili su izveštaje sa određenim predlozima i primedbama, ali ne znam da li se posle nešto desilo sa tim njihovim sugestijama – kaže Liht za "Vesti".

Šta je sa tim projektom sada?
– Nažalost, taj dolazak studenata nije nastavljen, a ja mislim da je izuzetno važno otvoriti

Savetnici iz rasejanja

Sledi formiranje nove vlade, Lazar Krstić ostaje ministar finansija, da li bi još neko iz dijaspore mogao da bude deo nove vlade?
– Mogao bi, ali ne mislim da je to najbitnije. Važno je da se dijaspora angažuje u okviru institucija stalno ili privremeno. Čak je možda važnije da se angažuju kao savetnici. U eri novih komunikacija čak ne morate fizički ni da budete tu, da biste zahvaljujući znanju i iskustvu bili jedna vrsta korektivnog mehanizma.

institucije za stažiranje i praksu tim mladim ljudima, kao i uspostaviti institucionalni okvir za naše stručnjake koji su se ostvarili u inostranstvu i koji su apsolutno spremni da nam svojim znanjem i iskustvom pomognu. Inicijativa, međutim, mora poteći od države.


Nisu li to prevelika očekivanja od države koja do krajnjih granica otežava i poskupljuje nostrifikaciju stranih diploma?

– To je već tragikomično, pa ministru Lazaru Krstiću još nije nostrifikovana diploma! Isto je bilo i sa Božidarom Đelićem. Čak i da je neko mazohista i da hoće da prođe to maltretiranje, ne može neko ko ima ozbiljan posao i karijeru da na nostrifikaciji gubi vreme i energiju.


Šta je razlog tom saplitanju na svakom koraku mladih stručnjaka koji bi želeli da se vrate u Srbiju?

– Mi imamo dosta mediokriteta u našim institucijama, a nažalost i u dobrom delu univerziteta koji neće takve ljude u svojoj blizini. Znam za vrhunske stručnjake sa najpoznatijih svetskih univerziteta, a onemogućeno im je ovde da rade. Mogli bi bar kao gostujući profesori da prenose znanje, ali ih u tome sprečava zavist i strah mediokriteta jer bi oni razotkrili kakve ovde sve "rupe" imamo.
 

Niske grane

Država kao da nije svesna koliko su naši stručnjaci neiskorišćeni resurs?
– Mi i dalje živimo u ubeđenju da smo neverovatno kvalifikovani i da jako puno znamo i da je problem samo gde to da pokažemo, što nije tačno! Najbolji stručnjaci odlaze iz zemlje, a pad kvaliteta obrazovanja od osnovnog do visokog rapidno se nastavlja. Tim pre je još važnije da se u Srbiji shvati koliko su naši stručnjaci u svetu rezervoar ljudskog kapitala.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here