Linc: Glavna proslava sutra u hramu

0

Đaci vode glavnu reč

 

Sveti Sava je jedan od najomiljenijih svetaca u srpskom narodu. Inicijativa da dobije status zaštitnika školstva potekla je još 1839. godine, od rektora kragujevačkog Liceja Tanasija Nikolića. Tadašnje ministarstvo prosvete tu ideju je formalno prihvatilo u januaru naredne godine i od tada je sveti Sava zaštitnik učenika.

Darovi

Po običaju parohija u Lincu je deci pripremila poklone. Tako je bilo i na proslavi pre dve godine, kada je u hramu bilo najviše đaka osnovaca.

Posle Drugog svetskog rata, 1947 komunistička vlast prognala je iz škola svetog Savu kao prosvetitelja i tako je bilo sve do kraja osamdesetih godine.

 

Na sreću od 1989. godine vaspitno-obrazovnim ustanovama ponovo je dozvoljen povratak sveštenika, i rezanje slavskih kolača.

U dijaspori se ovaj veliki praznik slavi sa posebnim ushićenjem. Deca koja u parohiji u Lincu pohađaju versku nastavu, njih blizu 800 okupiće se u subotu u 17 sati u hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog i brojnim recitacijama obeležiti svoju školsku slavu.

 

Zajedno sa nastavnicima proslaviće ovaj veliki praznik. Slično će biti i u ostale dve parohije naše pravoslavne crkve u Gornjoj Austriji, Ensu i Gmundu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here