www.mc.rs
Miodrag Linta

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Miodrag Linta, ocenio je danas da je izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, povodom obeležavanja Dana državnosti, “da je Hrvatska bila izložena velikosrpskoj agresiji” predstavlja pravi ali “očekivani bezobrazluk”.

– Takođe, pravi bezobrazluk predstavlja izjava Kolinde Grabar Kitarović da je režim Franje Tuđmana Ustavom, koji je donet krajem 1990. godine Srbima tobože garantovao ustavna prava. Navedene bezočne laži ponovljene su mnogo puta od većine hrvatskih političara i drugih javnih ličnosti i ne predstavljaju nikakvo iznenađanje – naveo je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

Ističe da je dobro poznato da je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine sramnu Deklaraciju o Domovinskom ratu u kojoj piše bezočna laž da su Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku.

Linta ukazuje na to da je istorijska istina da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju, JNA i na Srbe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s ciljem stvaranja “velike Hrvatske” po uzoru na genocidnu NDH.

– Zbog toga je potpuno jasno da tzv. Domovinski rat nije bio nikakav odbrambeni i oslobodilački već agresivni i osvajački rat što potvrđuju brojne činjenice. Režim Franje Tuđmana je nakon dolaska na vlast maja 1990. godine dozvolio povratak preživelih ustaša; počeo je da masovno otpušta Srbe sa posla; tražio je da Srbi potpisuju tzv. izjave o lojalnosti, nasilno je izbacivao Srbe iz svojih stanova uz pretnje i fizičke napade – naveo je Linta.

Tzv. Domovinski rat je, kaže Linta, vršio sistematsko zastrašivanje, premlaćivanje, otimanje i ubijanje Srba po hrvatskim gradovima.

Počeo je, podseća, da minira srpske kuće, lokale i poslovne objekte u nizu hrvatskih gradova, a dozvolio je i upotrebu ustaških simbola, pevanje ustaških pesama i uzvikivanje ustaškog pozdrava “za dom spremni”.

– Jedan od niza dokaza da se režim Franje Tuđmama odlučio za ratnu opciju i obračun sa Srbima bilo je izglasavanje tzv. Božićnog Ustava 21. decembra 1990. godine u kome je srpski narod sveden na nacionalnu manjinu i potpuno obespravljen – naveo je Linta.

6 COMMENTS

  1. Ova najnovija NDH je stvorena tako što je izvršen vojni puč JNA predvođen Generalima Tuđmanom, Bobetkom, Špegeljom, Stipetićem, Červenkom,..i preko 3000 drugih oficira JNA hrvatske nacionalnosti koji su preko noći promenili uniforme i postali NATO janjičari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here