SPC
Svečana povorka u centru grada

Srbi u Forarlbergu su proteklog vikenda proslavili Lazarevu subotu i Cveti u Feldkirhu, u hramu koji je nedavno bio meta paljenja.

Sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija i episkopa bačkog i administratora crkvenih jedinica u Austriji Irineja, episkop hvostanski Aleksej molitveno je prisustvovao večernjem bogosluženju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Feldkirhu na Lazarevu subotu.

Parohijani su nosili ikone

Večernje bogosluženje služio je protojerej Goran Erić, paroh susednog grada Bregenca, dok je nadležni paroh jerej Nikola Balović vodio pevnicu.

Posle večernje službe usledila je svečana litija ulicama Feldkirha, koju je predvodio vladika Aleksej.

Posle litije vladika Aleksej je blagoslovio vernike, a potom se obratio i pozdravio predstavnike lokalnih vlasti među kojima su bili gradonačelnik grada Feldkirha, najviši predstavnici Rimokatoličke crkve kao i biskup Starokatoličke crkve.

Episkop Aleksej sa zvaničnicima i vernicima

U šestu nedelju časnog posta, kada Crkva proslavlja svečani Ulazak Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti, episkop Aleksej načalstvovao je na svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Rođenja presvete Bogorodice u Feldkirhu, uz sasluženje nadležnog paroha, jereja Nikole Balovića i protođakona Damjana Božića.

Episkop Aleksej ukrepio je sabrani verni narod Jevanđelskom besedom.

Dolazak vladike Alekseja bio je, pre svega, veliki znak utehe i brige patrijarha Porfirija i nadležnog episkopa Irineja u danima posle podmetnutog požara u hramu u Feldkirhu.

Otac Nikola se u to ime srdačno zahvalio episkopu Alekseju i njegovoj pratnji na dolasku i služenju. Posle liturgije upriličena je praznična agapa u prostorijama Crkvene opštine u Feldkirhu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here