Litvanci odneli evropske snove

0

NE MOŽE SAM: Milan Mačvan

Košarkaši Partizana porazom u Pioniru od Lijetuvos Ritasa sa 76:85 (16:18, 16:20, 26:26, 18:21) u 6. kolu Evrokupa sami sebe udaljili su od druge faze takmičenja. Šanse da se, ipak, ostane u Evropi sada će umnogome zavisiti od toga šta će u poslednja četiri kola uraditi Krasni Oktobar i Hapoel iz Jerusalima.
Litvanci su održali pravi čas košarke u Pioniru, navijači Partizana su po ko zna koji put pokazali kako se vole crno-bele boje, a sudijska trojka odavno nije ispraćena takvom kišom upaljača i raznih drugih predmeta!
Znalo se da su Litvanci dobri šuteri, ali je malo ko očekivao da će u utorak uveče u beogradskom hramu košarke dominirati iskusni, 30-godišnji centar Antanas Kavalijauskas (visok 207 cm) i krilni centar, 24-godišnji Gedminas Orelik (tačno dva metra visok). Svaka čast dobro poznatom Martinasu Gecevičijusu i odličnom organizatoru igre Adasu Juskevičijusu, koji su povezivali sve konce i majstorski pogađali kad je to bilo najpotrebnije. Ali, odbranu Partizana slomili su Kavalijuskas i Orelik, koje Milutinov, Gagić i Mačvan nisu mogli nikako da zaustave.

MAČVAN: Glupo smo izgubili

Odlična partija Milana Mačvana nije bila dovoljna da bi se u Pioniru srušio Lijetuvos Ritas.
– Nedostajala nam je agresivnosti. Morali smo da imamo drugačiji, borbeniji pristup, pogotovo mi visoki igrači. Loše smo otvorili utakmici i posle smo stalno jurili prednost. Moramo da zaboravimo ovo što pre, pošto nas u nedelju čeka Cibona, a nama je Jadranska liga najvažnije takmičenje u sezoni. Moramo da dobijemo da bismo se uključili u borbu za fajnal-for – rekao je Mačvan posle meča.

Imao je Partizan kakvu-takvu šansu da pripreti sve do pet minuta pre kraja, ali nije uspeo pre svega zato što nema pravog plejmejkera. To već i vrapci na grani znaju, ali Partizan nema para, a izgleda da su i previše izbirljivi. Tako već godinu dana, od povrede Lea Vestermana, nikako da reše gorući problem. A kako je trener Vujošević najavio uoči ovog meča da će "plej možda stići do Nove godine", jasno je da navijači nemaju čemu da se nadaju. Šteta, jer su oni ponovo bili najbolji šesti igrač crno-belih, uprkos povremenim nesportskim potezima kada su gađali sudije. Više od 6.000 ljudi gromko je bodrilo crno-bele od početka, a na kraju ih ispratilo aplauzima!
I protiv Lijetuvosa košarkaši Partizana su previše grešili baš kad je trebalo eventualno prelomiti utakmicu i prečesto pokušavali da individualnim akcijama nadomeste nepovezanu igru. U napadu je to polazilo za rukom samo ponajboljem, Milanu Mačvanu. A on sigurno sam ne može da iznese teret i zadovolji želje armije vernih navijača.


PARTIZAN 76
LIJETUVOS RITAS 85

PARTIZAN: Tepić 8, Murić 14, Marinković 3, Dalo 2, Milutinov 8, Mačvan 22, Gagić 8, Andrić 6, Milutinović 5, Bezbradica, Bogdanović, Šalić.
LIJETUVOS RITAS: Lesli 12, Dambrauskas, Juskevičijus 8, Lukauskis, Beron 2, Seskus, Valejka, Gečevicijus 17, Orelik 21, Kavalijauskas 23, Mozer 2.
DVORANA: Pionir. GLEDALACA: 6.000.

GRUPA E
REZULTATI 6. KOLA:

Partizan – Lijetuvos Ritas 76:85
Asesoft – Krasni Oktobar –
Hapoel – Banvit –
1. Lijetuvos Ritas 6 5 1 510:457 11
2. Banvit 5 4 1 408:370 9
3. Asesoft 5 3 2 402:389 8
4. K. Oktobar 5 2 3 353:387 7
5. Partizan 6 1 5 416:466 6
6. Hapoel 5 1 4 380:402 5
PAROVI 6. KOLA – sreda, 26. novembar, 17.30: Krasni Oktobar – Hapoel, 18.00: Banvit – Partizan, 18.00: Lijetuvos Ritas – Asesoft.

TRENER DUŠKO VUJOŠEVIĆ KRITIKOVAO IGRAČE

Mogli smo i morali bolje

Trener Partizana Duško Vujošević rekao je da crno-beli posle poraza od Lijetuvos Ritasa imaju male šanse za plasman u drugu fazu Evrokupa:
– Čestitam Lijetuvos Ritasu na velikoj borbenosti, angažovanosti, disciplini u odbrani i želji da u Beogradu savladaju Partizan. Da bi se dobila ovakva ekipa potrebno je da bolje odigramo nego sada.
Vujošević je istakao da je evidentno da njegovom timu nedostaje plej, ali da su uprkos tome njegovi izabranici morali bolje da odigraju:
– I u ovom sastavu mogli smo i morali bolje. Igrači nisu imali dovoljno volje, želje i sportskog bezobrazluka da dobijemo utakmicu. Ritas ove godine igra veoma dobro. Uspeli smo da koliko-toliko zaustavimo šut za tri poena, ali njihove četvorke i petice su postigle mnogo poena. Ušli smo mekano u meč, bez dovoljno čvrstine, dozvolili im da povedu 14:2 i sve vreme smo jurili rezultat. Šanse su nam sada vrlo male za prolazak u drugu fazu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here