Ljajić: Ako nam dozvole, poslaćemo u Hag srpske lekare

0

Srbija će Hagu uputiti zahtev za dozvolu da srpski lekari pregledaju Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića: Rasim Ljajić
 

"Imamo obavezu da vodimo računa o zdravstvenom stanju svih optuženika i Srbija će uraditi sve što može, a u skladu sa zakonima i pravilima Tribunala, da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu i negu zatvorenicima iz Srbije", rekao je Ljajić novinarima u Novom Pazaru.

 

On je dodao i da je konzulu Srbije u Hagu naloženo da obiđe Šešelja i Hadžića, ali i sve ostale zatvorenike koji imaju zdravstvene probleme.

Prema informacijama iz SRS, Šešelju, koji se već 12 godina nalazi u pritvoru u Ševeningenu, otkrivene su metastaze na jetri.

 

Ljajić je rekao da će tražiti saglasnost haškog Sekretarijata da srpski lekari dođu u Hag i pregledaju i Šešelja i Gorana Hadžića, koji je prošle sedmice imao srčani udar, ali i druge haške optuženike iz Srbije, ukoliko je to potrebno.

 

"Šešelju otkrivene metastaze na jetri"

 

"Naravno, pre toga potrebno je da dobijemo i saglasnost tih haških optuženika. Svako od optuženika koji želi da ga naši lekari pregledaju, mora da na to da saglasnost", dodao je Ljajić.

 

On je napomenuo da je uvek kada se ukazala potreba Srbija tražila saglasnost za odlazak svojih ljekara u Hag i to će činiti i u buduće.

 

Govoreći o roku za davanje saglasnosti, Ljajić je naveo da to traje realtivno kratko, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i hitnosti, a do sada nisu bili veći problemi za dobijanje saglasnosti od Sekretarijata.

 

"Hag ubija Šešelja“

 

"Ali, prethodno moramo da dobijemo saglasnost i od samih optuženika, jer bez toga ovo ne znači ništa", rekao je Ljajić.

 

On je ponovio da ne može da govori zdravstvenom stanju Šešelja i Hadžića, navodeći da to ne sme da radi bez saglasnosti samih optuženika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here