Vesti

Borka Grčić, rođena 1941. godine, već više od pola veka živi u Australiji. Pored toga što je još šezdesetih prešla hiljade kilometara kako bi ovde izgradila svoj novi dom i novi život, ova žena koja se nastanila u Adelajdu, istakla se plemenitošću i neumornim pomaganjem onima kojima je to najpotrebnije. Njen dobrotvorni angažman putem Humanitarnog mosta „Vesti“  dodirnuo je srca mnogih.

U inspirativnom razgovoru za naš list, Borka je podelila svoju životnu priču, govoreći o najvećim izazovima, bolnim gubicima, ali i stalnoj posvećenosti pomaganju drugima.

Možete li nam reći nešto više o vašim počecima u Australiji?

– Kada sam došla u Australiju 1969. godine, sve je za mene bilo novo i nepoznato. Bilo je teško, ali sam znala da moram da izgradim novi život za svoju porodicu. Radila sam u fabrikama, hotelima, gde god je bilo potrebno. Život nije bio lak, ali sam naučila da se prilagodim i borim – kaže Borka Grčić.

Suočili ste se i sa velikim bolom, kada je Vaša kćerka Milica tragično preminula. Kako ste se nosili s tim gubitkom?

– To je bio najteži trenutak mog života. Gubitak deteta je nešto što se ne može opisati rečima. Ali, naučila sam da život mora da ide dalje. Taj gubitak me je podstakao da pomognem drugima, da pronađem svetlost u toj tami.

Kako je došlo do angažmana u „Humanitarnom mostu“?

– Počela sam da šaljem pomoć svojoj porodici i prijateljima u Srbiji, a onda sam shvatila da ima mnogo više ljudi kojima je pomoć potrebna. „Humanitarni most“ mi je dao priliku da proširim svoje delovanje. To nije samo slanje novca, to je slanje nade.

Šta Vas motiviše da nastavite sa humanitarnim radom?

– Svaka zahvalnost, svaki osmeh, svaka priča o tome kako je nečiji život postao bolji zbog malo pomoći… Sve to mi daje snagu da nastavim. Znam da ne mogu da promenim svet, ali ako mogu da promenim jedan život, to je već dovoljno.

Kako gledate na svoju ulogu u zajednici?

– Ne smatram sebe herojem. Ja samo radim ono što mislim da je ispravno. Pomaganje drugima je nešto što me ispunjava. To je moj način da ostanem povezana sa svojom domovinom, sa svojim korenima.

Kako se nosite sa zdravstvenim izazovima?

– S godinama, zdravlje zaista postaje izazov, ali ja se ne predajem. Moji izazovi su me naučili da cenim svaki dan i da živim život punim plućima. Pomaganje drugima mi daje snagu da se borim sa svojim problemima.

Važite i za osobu punu vedrine i smisla za humor. Koliko vam takav pristup životu pomaže kad se suočite s teškoćama?

– Uvek sam smatrala da je važno zadržati vedar duh. Život je pun izazova, ali humor i pozitivan stav mogu mnogo da pomognu. Ne treba se, recimo, plačiti smrti, već je prihvatiti kao deo života. A do tada, treba živeti punim plućima i smejati se kad god je to moguće.

Šta biste poručili našim čitaocima?

– Nikada ne potcenjujte moć malog dela dobrote. Svako od nas može da napravi promenu, ne morate da radite velike stvari da biste napravili razliku. Ponekad i vaš mali gest nekome može da znači ceo svet – kaže Borka Grčić, žena čiji životni put i delo predstavljaju istinsku inspiraciju.

Njena skromnost, snaga i neumorna posvećenost pomaganju drugih čine je pravom heroinom našeg vremena, a njen dobrotvorni rad preko „Humanitarnog mosta“ je zapravo most ljubavi i nade, koji povezuje ljude, kulture i kontinente.

Ulaganje u nauku

Pored pomaganja pojedincima, čuli smo da ste podržavali i razne institucije. Možete li nam reći više o tome?

– Pored direktnog pomaganja ljudima, smatrala sam važnim da podržim i institucije koje se bave proučavanjem bolesti. Na primer, donirala sam sredstva za istraživanje raka kod dece. Verujem da je važno ulagati u nauku i medicinu, jer to može spasiti mnoge živote u budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here