pixabay.com

Više od 50 bivših vlasnika restorana franšize “Mekdonalds” koji su afroameričkog porekla tuže lanac tog restorana.

Razlog tužbi je taj što ih je, kako oni navode, kompanija poslala da rade u manje profitabilnim restoranima i zbog toga što im nije pružila istu podršku i mogućnosti kao i vlasnicima koji su belci.

Bivši vlasnici afroameričkog porekla, njih 52, koji su posedovali oko 200 restorana franšize “Mekdonalds” i koji su bili primorani da ih prodaju tokom poslednje decenije, traže odštetu od četiri do pet miliona dolara po restoranu, navodi se u tužbi.

Tužba je podneta juče u federalnom sudu u Čikagu, gde se nalazi sedište kompanije “Mekdonalds”, piše AP.

U tužbi se navodi da je kompanija korisnike franšize koji su bili afroameričkog porekla slala u restorane u gradskim četvrtima sa manjim obimom prodaje i višim troškovima za obezbeđenje i osiguranje. Kompanija bi im pružila netačne podatke o finansijama ili bi ih požurivala da brzo donesu odluku kada bi restoran postao dostupan, navodi se u tužbi.

Jednom kada bi postali korisnici franšize, kompanija bi od njih zatražila da renoviraju restoran za kraće vreme nego što je to omogućavala belcima i to bez olakšica ili nekog vida finasijske podrške, koju su inače njima davali, navode podnosioci tužbe.

Oni takođe tvrde da je njima uskraćivana šansa da otvore restorane u boljim četvrtima grada.

Kompanija “Mekdonalds” negirala je optužbe i pozvala se na tradiciju sa korisnicima franšize koji su afroameričkog porekla.

“Ne samo da kategorički odbacujemo optužbe da ovi korisnici franšize nisu bili u stanju da uspeju zbog bilo kog oblika diskriminacije od strane Mekdonaldsa, ve ć smo sigurni da će činjenice pokazati koliko smo posvećeni različitosti i jednakim mogućnostima Mekdonalds sistema, preko naših korisnika franšize, dobavljača i zaposlenih”, navodi se u saopštenju kompanije.

Ova kompanija već ima problematičnu istoriju sa korisnicima franšiza afroameričkog porekla. Naime, aktivisti u Klivlendu su 1969. godine bojkotovali četiri restorana u tom gradu, sve dok ih “Mekdonalds” nije prodao vlasnicima afroameričkog porekla.

Sredinom devedesetih kompanija je priznala problem nejednakosti između belih korisnika franšize i korisnika koji su afroameričkog porekla i preduzela određene korake da ovu situaciju popravi, ali je tužbi zbog diskriminacije i dalje bilo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime