Lopovi odneli vetrenjaču i snove

0

Nestala jedina dva prototipa: Milentije ispred svog izuma
 

Za sada nepoznati lopovi, provalili su u radionicu koja se nalazi na periferiji Zrenjanina i odneli sklopljene konstrukcije od dva prototipa vetrenjače, spremnih za izložbe i demonstraciju rada.

– Zaista sam u šoku i ne mogu da verujem, jer posle višegodišnjeg rada na konstruisanju jedinstvene vetrenjače, koja vuče vodu iz zemlje i proizvodi struju, i mnogih peripetija, stigao sam do vrhunca u karijeri svakog inovatora – serijske izrade patenta. Ali, sada sam ostao bez jedina dva prototipa. Vetrenjače su "dobile krila" zahvaljujući lopovima koji su provalili u moju radionicu i srušili sve moje ideje i snove – rezignirano ističe vrsni majstor, koji je izučio nekoliko zanata i ostvario zavidnu profesionalnu karijeru majstora.

Samo u staro gvožđe

– Ne mogu da shvatim. Lopovi, očigledno nisu bili dobro obavešteni i osim što su meni napravili belaj i poremetili mi planove, sa ukradenim gvozdenim konstrukcijama, ne mogu baš mnogo. Mogu jedino da ih prodaju kao staro gvožđe za nekoliko hiljada dinara. Za mene su neprocenjive – ističe Milentije, napominjući da je sreća što projektna dokumentacija nije ukradena, pa realizacija serijske proizvodnje nije dovedena u pitanje.

Gde god je radio, iza sebe je ostavljao vredne inovacije, a svakako najznačajnije su one u petrovaradinskoj ciglani "Sloga", fabrici keramike u Beloj Crkvi, "Agrosemenu", dok je u takozvanom penzionerskom statusu, u Zrenjaninu, odakle mu je supruga, započeo realizaciju ideje korišćenja energije vetra i konstruisanje malih vetrenjača, kako bi komšijama koji imaju vikendice i salaše, udaljene od grada, pomogao da dobiju struju.

Posle nekoliko godina rada uspeo da konstruiše specijalnu vetrenjaču koja vuče vodu iz zemlje i proizvodi električnu energiju.

– Radio sam dugo i strpljivo, bez ikakvog uzora i došao do najfunkcionalnijeg modela sa šest krila. Vetar duva u njih i pokreće glavni rotor, koji snagu prenosi na vodenu pumpu ili na generator. Vetrenjača je mobilna, lako prenosiva, može da se postavlja na svim mestima, bez betoniranja i mogu reći da je za relativno kratko vreme, bez neke velike propagande i marketinga, zavladalo veliko interesovanje za moje vetrenjače – naglasio je Milentije, uz napomenu da pokušaj da krene sa serijskom proizvodnjom nije bio ništa lakši od izrade same vetrenjače.

Svoj izum je izlagao na sajmovima, dobio nagrade i zlatne medalje u Ženevi, na Tesla festu, u Rumuniji. Potencijalni investitori ozbiljno su ušli u pregovore, a osim nekoliko banaka i Razvojni fond Vojvodine pokazao je spremnost da pomogne. Mile tvrdi da se vetrenjača može kombinovati s kolektorima za proizvodnju struje iz sunčeve toplote, što znači da radi i kad nema vetra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here