SPOe
Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig najavio je danas, nakon što je austrijska vlada saopštila da dalje popušta epidemiološke mere, da će ta pokrajina nastaviti sa uzdržanijim “epidemiološkim kursom”.

– Ulazimo u novu fazu pandemije, ali to nije razlog da budemo nemarni. I danas imamo veoma veliki broj novozaraženih. Primetili smo u Beču da je po završetku semestarskog raspusta ponovo došlo do skoka novozaraženih. To će druge pokrajine, u kojima je raspust u toku ili tek predstoji, tek primetiti. Zato je potrebna dalja obazrivost – ukazao je Ludvig na pres konferenciji.

Dok je austrijska vlada danas najavila da će se od 19. februara u gastronimiji i hoteljerstvu, ali i drugim oblastima, preći sa “2G” na “3G” pravilo, u Beču će, u gastronomiji, istakao je Ludvig, ostati “2G” pravilo.

– Tamo gde ne može da se nosi maska, ostavićemo 2G pravilo, a to je slučaj u gastronomiji – podvukao je on.

To znači da nevakcinisani i dalje neće moći u bečke kafiće, rastorane…

Ludvig je rekao i da će Beč, kao što je odlučila austrijska vlada, od 5. marta otvoriti noćnu gastronomiju, ali za razliku od ostatka zemlje uz “2G” ili “2G plus” pravilo.

– Nadamo se da će mart doneti dalje poboljšanje situacije, pa će ove mere moći da se ukinu – naglasio je on.

Ukazao je da Beč ostaje pri svojoj strategiji širokog besplatnog testiranja građana, jer se time otkrivaju zaraženi i sprečava širenje korone.

– Uticaćemo na austrijsku vladu da se besplatni testovi zadrže – najavio je on.

Međutim, prethodno je austrijski kancelar Karl Nehamer najavio dalje popuštanje mera od 19. februara, i gotovo potpuno ukidanje od 5. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here