Luk vlašac protiv prolećnog umora

0

Vlašac spada u porodicu ljiljana, isto kao i crni i beli luk. U narodu ga još zovu i "mali brat crnog luka“. Bečki stručnjak vam savetuje da vlašac kupujete dok je svež, da ga dobro operete pre upotrebe, iseckate što je moguće sitnije i odmah konzumirate.

 

Ako pak želite da ga upotrebite sledećeg dana, bilo bi dobro da ga umotate u vlažnu krpu i stavite u frižider, u fioku za voće i povrće. Nemojte nikako da ga ostavite da stoji u čaši vode, jer će je upiti i tako postati mekan i gnjecav.


 

ENERGIJA IZ ZELENIH PERACA

Zahvaljujući idelanoj kombinacijji gvožđa i vitamina C u njemu, vlašac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv prolećnog umora.

 

Kao i upotrebom belog i crnog luka, i njegovim konzumiranjem možete pozitivno uticati na krvni pritisak, a pored toga Vas još dodatno štititi od kijavice i drugih lakših oblika prehlade.

 

Prema rečima Bankhofera, vlašac jača i glasne žice. Priča se da je rimski car Neron svakodnevno jeo veliku porciju vlašca sa maslinovim uljem kako bi imao mio i nežan glas.

BANHOFEROVI RECEPTI SA VLAŠCEM

Namažite krišku hleba margarinom i pospite komadiće iseckanog vlašca preko. Druga mogućnost je da iseckani vlašac pomešate sa pavlakom i servirate uz pečeni krompir.

 

Vlašac možete da pomešate i sa majonezom, topljenim ili mladim sirom. Možete ga posuti po salati, kajgani, supi ili čorbi od povrća. Posebno je ukusan kada se pomeša sa malim komadima ovčjeg ili kozjeg sira i začini maslinovim

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here