EPA/Andrei Stasevich
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je operacija ODKB u Kazahstanu signal svima onima koji se oštre za rat po obodu belorusko-ruskih granica.

– Vi ste samo svojim prisustvom u toj zemlji, čak i bez pucanja, bez specijalnih operacija, osigurali mir i red. To je bio signal svima koji danas oštre sablje duž belorusko-ruskih granica. Svima ste pokazali da je s nama opasno ratovati – rekao je Lukašenko na sastanku sa mirovnim kontingentom koji se vratio iz Kazahstana nakon završene misije.

Prema njegovim rečima, organizatori nemira želeli su da oslabe Rusiju.

– Organizatori meteža nameravali su da podgreju situaciju u toj centralnoazijskoj republici i u suštini da destabilizuju situaciju po obodu Rusije kako bi oslabili našeg glavnog saveznika – ocenio je on.

Prema njegovim rečima, jasno je da su događaji u Kazahstanu “još jedan pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje poslove nezavisnih država, a pretnje sa kojima se suočio Kazahstan zajedničke su za većinu država na postsovjetskom prostoru”.

Lukašenko je istakao da su celu operaciju, do detalja, u roku od jednog sata razradili on i predsednik Rusije Vladimir Putin, i da su već posle nekoliko časova prvi avioni poleteli u Kazahstan.

Podsetimo, nakon izbijanja masovnih protesta u Kazahstanu, predsednik zemlje Kasim Žomart Tokajev zatražio je pomoć od ODKB “za prevazilaženje terorističke pretnje”. Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji.

Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here