Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je spreman da sarađuje sa susednim zemljama EU ako one ne diktiraju uslove za promenu politike Minska.

– To ne znači da će se sutra (u Poljskoj posle poslednjih parlamentarnih izbora) promeniti politika prema Belorusiji. Razgovaramo sa njima zatvorenim kanalima, oni mi postavljaju neke uslove: “Pusti ovog, pusti onog.” Prekršio je zakon, kako da ga oslobodim? Moraju postojati određeni uslovi za to. Mi smo suverena nezavisna država. Vodićemo politiku koja je u interesu našeg naroda. Ako su oni spremni za ovo, sutra smo spremni da se rukujemo bilo gde i spremni smo da sarađujemo sa njima – rekao je Lukašenko, javila je Belta.

Predsednik Belorusije je izrazio uverenje da će susedne evropske zemlje pre ili kasnije obnoviti odnose sa Belorusijom, prenela je agencija RIA Novosti.

– Sačekajmo. Nemamo katastrofu. Ne kažem da imamo luksuzan život u svakom pogledu. Ali imamo čoveka… ako želite da zaradite malo više za svoju porodicu, možete – rekao je on.

Prema Lukašenkovim rečima, mnogo zavisi od ponašanja stanovnika pograničnih regiona.

– Održavajte odnose sa Litvancima i Poljacima, nema potrebe da se svađate sa njima. Mi smo zapravo jedan narod – rekao je on.

– I Litvanija – mi ćemo obnoviti odnose, a Poljska – oni neće ići nigde. Osnovni princip je da susedi ne mogu da žive loše. Ja uvek kažem: susedi su od Boga, oni nisu izabrani. Ima nesuglasica, svađa i tako. Ovo je prolazno vreme. Doći će vremena kada ćemo živeti sa njima kao što je uvek bilo u sovjetsko vreme – naglasio je predsednik Belorusije.

On je dodao da postoje žalbe iz Litvanije i Poljske zbog migranata koji pokušavaju da uđu u EU preko teritorije Belorusije i istakao da Belorusija nema nameru da na svojoj teritoriji zadrži migrante koji idu ka EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here