Lukašenko u Ukrajini: Mir pod znakom pitanja

0

Reuters/M.S.
4.700 osoba poginulo za osam meseci sukoba
 

Izvori bliski ukrajinskoj vladi navode da će Lukašenko, kojeg Zapad ne voli, tražiti od Kijeva da mu pomogne u približavanju njegove zemlje Evropskoj uniji, tako što će zauzeti distancu prema Rusiji, koja je sve više izolovana.

Lukašenko će tokom večeri razgovarati s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom. Nijedno obraćanje novinarima nije predviđeno tokom posete beloruskog predsednika Kijevu.

Njegova poseta je organizovana na dan kada je ranije bio predviđen sastanak ukrajinskih i proruskih predstavnika u Minsku u cilju oživljavanja mirovnih pregovora o istočnoj Ukrajini, gde je oko 4.700 osoba poginulo za osam meseci sukoba.

Datum, 21. decembar, najavio je Porošenko pod pritiskom Zapada koji želi oživljavanje pregovora. Međutim, nijedna strana nije potvrdila taj datum niti je navela neki drugi.

"Nema novih informacija o datumu sastanka u Minsku", rekao je Frans presu Denis Pušilin, predstavnik Donjecka pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Glavni kamen spoticanja u pregovorima je proruski zahtev da Kijev finansira pobunjeničke oblasti, koje ne dobijaju novac od centralnih vlasti od polovine novembra.

Sa svoje strane, ukrajinske vlasti traže poništavanje glasanja proruskih pobunjenika u novembru uz ocenu da su ti izbori ugrozili mirovni sporazum zaključen 5. septembra u Kijevu.

Uprkos odlaganju mirovnih pregovora, prekid vatre koji je na snazi od 9. decembra na istoku Ukrajine, uglavnom poštuje obe strane, iako ima povremenih incidenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here