Tanjug

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana vojna parada povodom obeležavanja 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi, uključujući i više od 1.000 učesnika specijalne vojne operacije, kao i više od 70 komada tehnike, i dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije – “Ruski vitezovi” i “Striži”, preneo je Sputnjik.

Mehanizovanu kolonu, tradicionalno, predvodio je sovjetski tenk T-34-85 iz Drugog svetskog rata.

Zatim su prodefilovala oklopna vozila “Tigar” i “VPK-Ural”, oklopni transporteri BTR-82A i “Bumerang”, lanseri operativno-taktičkih raketnih sistema “Iskander-M” i protivavionski raketni sistemi S-400, strateški raketni sistemi “Jars”, prenosi RIA.

Paradom je komandovao glavnokomandujući Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su na kratko posle parade.

Putin je kratko razgovarao i sa vojnicima koji su učestvovali na paradi.

Putin je izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske, a svečanoj paradi prisustvovali su i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

Putin je pre vojne parade čestitao Dan pobede, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.

Nebo iznad Crvenog trga bojama zastave Ruske Federacije obojila je grupa od šest jurišnih aviona Su-25BM.

Nakon parade, predsednik Rusije položio je cveće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskoj bašti.

U Rusiji se povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, održavaju parade u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

2 COMMENTS

  1. Prekrasno i velicanstveno. Heroji Sovjetskog Saveza su bili i ostali heroji.
    Steta sto ta herojska borba nista nema sa premijerom, pa predsednikom, pa opet premijerom i promenom Ustava Ruske Federacije, pa opet sa istim covekom kao predsednikom. Kazu ljudi, nsta te toliko ne napravi ovisna, ni novac, ni droga , kao zelja da se ostane na vlasti. Vlast i moc su jaopasniji.
    Politicka mafija koja se kiti tudjim herojstvom.

  2. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here