EPA-EFE/ANDREI STASEVICH
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je za Sputnjik da je spreman da obustavi tranzit energetskih resursa ukoliko Poljska realizuje svoje pretnje i zatvori granicu.

– Kada me budu ugnjetavali Poljaci ili neki drugi, mislite da ću se obazirati na neke ugovore? Hajde, o čemu pričate? – prokomentarisao je beloruski lider.

Upitan da li ozbiljno misli, Lukašenko je odgovorio potvrdno: „Ozbiljno, naravno“.

– Poljaci su odlučili da nam zatvore granicu sa Belorusijom. Dobro, zatvarajte. Mi ne idemo često u Evropsku uniju. Mi smo danas najviše zainteresovani za Rusiju, Kinu, Istok. A šta ako ja zatvorim? Šta će se onda desiti sa prometom koji uglavnom ide u Rusiju i Kinu preko nas? – upitao je beloruski lider.

Kako je dodao, južna granica Rusije i Ukrajine je zatvorena, to jeste preko Ukrajine neće proći, a preko baltičkih zemalja nema puteva.

– Tako da pre nego što daju izjave treba da uključe svoje pileće mozgove i razmisle šta lupetaju – upozorio je Lukašenko.

Takođe je predložio poljskoj strani da zatvori granicu i vidi ko će od toga imati najveću štetu.

– Zatvorićete, na štetu kome? Sami sebi?… Onda razmislite kako ćete kupovati od Rusije energente – poručio je predsednik Belorusije.

Ranije je Lukašenko zapretio da će obustaviti tranzit gasa u Evropu preko gasovoda „Jamal-Evropa“ nakon što je Evropska unija optužila Belorusiju za stvaranje migrantske krize na zajedničkim granicama i zapretila sankcijama protiv Minska. Poljska takođe razmatra mogućnost zatvaranja granice sa Belorusijom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime