EPA/Christophe Petit Tesson
Posetioci slikaju Da Vinčijevu "Mona Lizu" u Luvru

Pariski Luvr ove nedelje otvara novu izložbu posvećenu najpoznatijem slikaru u istoriji Leonardu Da Vinčiju, 500 godina posle njegove smrti.

Muzej se potrudio da napravi izložbu koja prikazuje ovog umetnika i njegovo delo na do sada najsveobuhvatniji način.

Izložba, koja će biti otvorena u četvrtak, 24. oktobra, obuhvatiće radove iz Luvrovog trezora, ali i iz kolekcija drugih institucija širom sveta. Biće prikazano oko 160 radova.

Među njima su i Da Vinčijeva remek-dela, desetine studija i naučnih nacrta, kao i dela drugih umetnika iz Da Vinčijevog kruga. Posetioci će moći da uživaju u virtuelnom delu izložbe, koji se bavi pričom o “Mona Lizi”.

“Želeli smo da odamo počast ovom umetniku, da prikažemo celokupnu karijeru Leonarda Da Vinčija i njegov razvoj i da objasnimo, na kraju, smisao njegovog života”, izjavio je kustos Vensan Delioven.

Izložba će trajati do 24. februara 2020. godine. Posetioci moraju da rezervišu ulaznice putem interneta unapred, a Luvr je saopštio da je do juče ujutro već prodao 220.000 ulaznica.

Pripremanje ovog projekta trajalo je duže od deset godina, a pokrenut je kada je Luj Frank, drugi kustos izložbe, preveo Da Vinčijevu biografiju iz ere renesanse da bi zaokružio saznanja o slikarovom životu.

Delioven je rekao da je Da Vinči bio “univerzalni genije” jer je tragao za znanjem i savršenstvom.

“Leonardo Da Vinči je jedan od onih retkih ljudi čije nas ličnosti fasciniraju, zato što je bio univerzalan. Matematičari, specijalisti za geometriju, doktori, umetnici – svi vide deo sebe u Leonardu”, dodao je Delioven.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here