wikipedia.org
Nikola Tesla

Srpska manjina u Mađarskoj je nezadovoljna što se u mađarskim udžbenicima istorije Nikola Tesla predstavlja kao naučnik hrvatske nacionalnosti, javlja RTV.

Srbi u Mađarskoj nameravaju da traže ispravku ove tvrdnje, prenosi hrvatski Indeks.

„Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog porekla“, prenosi RTV deo teksta iz udžbenika „Istorije“, u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika.

– S tim problemom se, u stvari, suočavamo već decenijama, pa smo, između više uglednih Srba, odabrali da našu školu nazovemo baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj – izjavila je direktorka vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegijuma „Nikola Tesla“ u Budimpešti Jovanka Lastić.

Prema njenim rečima „sama obrazovna ustanova malo toga može da učini da se propust ili greška ispravi. Sa više uspeha može da nastupi Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebalo jasno da ukaže na činjenice o poreklu čuvenog naučnika“.

Direktorka iz Budmipešte misli da hrvatska ima jak lobi u Mađarskoj.

– Kao član Nacionalnog veća za izdavanje udžbenika na sledećoj sednici ću izneti svoje stanovište o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i uticaj hrvatske zajednice u Mađarskoj – dodala je Jovanka Lastić.

RTV prenosi podatke s „Wikipedije“ na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla „Srbin rođen 10. jula 1856. godine u pravoslavnoj, svešteničkoj porodici u Smiljanu, u Lici, tada u Habsburškoj monarhiji i da je kasnije postao srpsko-američki naučnik svetskog glasa“.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime