Madrid zabranio referendum u Kataloniji

0

Katalonci žele nezavisnost od krune iz Madrida
 

U saopštenju Suda navodi se da je prvo potrebno razmotriti argumente da li glasanje 9. novembra predstavlja kršenje Ustava Španije.

 

Sud je zasedao nedugo pošto je španski premijer Marijano Rahoj izjavio da je referendum te sadržine "težak udar na prava svih Španaca".

 

Po španskom Ustavu iz 1979, tvrdi Rahoj, svi Španci moraju da glasaju u takvom referendumu, a ne da odluka o cepanju zemlje bude u rukama pet miliona Katalonaca, kako to zamišlja Arturo Mas, predsednik Katalonije.

 

Rahoj je posle hitnog satanka Vlade rekao da je španski Ustav zasnovan na "nedvosmislenom jedinstvu španske države" i da bi to u budućnosti moglo da bude predmet rasprave ali da u ovim okolnostima Vlada mora da brani postojeći Ustav.

 

Pozadina katalonskog referenduma je dugotrajno nezadovoljstvo katalonskih političara finansijskim slobodama koje sada uživaju, zbog čega oni već mesecima zagovaraju referendum o otcepljenju od Španije.

 

Istraživanja javnog mnenja pokazuju da bi velika većina Katalonaca izašla na glasanje, ali da bi ishod bio vrlo tesan između odgovora "da" i "ne".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here