Na današnji dan rođena je  Dž. K. Rouling, engleska književnica; najpoznatija kao autorka fantastične serije knjiga o Hariju Poteru.

Džoana “Džo” Mari, devojačko Rouling, rođena je 31. jula 1965. godine u engleskom gradiću Jejtu. Detinjstvo je provela u seocetu Vinterborn, gde se preselila sa svojom porodicom kad je imala 4 godine.

Svoje prve priče sa elementima fantastike napisala je još tokom detinjstva i čitala ih je svojoj mlađoj sestri. Tokom školovanja iskazivala je afinitet ka engleskom jeziku i književnosti.

Adolescentski period u Džoaninom životu ne može se definisati kao srećan, iskompliciran bolešću svoje majke i rastrzanim odnosima s ocem. Aplicirala je za studije na Oksford Univerzitetu, međutim tamo je nisu prihvatili, stoga je svoje akademsko obrazovanje stekla na univerzitetu u Ekseteru.

Nakon diplome 1989. godine počinje da radi za Amnesti u Londonu, gde počinje sa pisanjem avantura Harija Potera. Početkom devedesetih putuje u Portugal gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je s pisanjem.

Njena prva knjiga u seriji, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je u stvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš buk avard.

Slede nastavci: Dvorana tajni, Zatvorenik iz Askabana, Vatreni pehar, Red feniksa, Polukrvni princ, Relikvije smrti, Ukleto dete — takođe bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na preko 60 jezika.

U 2001. godini su objavljeni “Fantastične zveri i gde ih naći” i “Kvidič kroz vekove”, sa prihodima namenjenim u dobrotvorne svrhe.

Usledio je kriminalistički roman Zov kukavice (kao prvi deo serijala), objavljen u aprilu 2013, pod pseudonimom Robert Galbrejt. Da je ona pravi autor otkrilo se tek u julu iste godine. Mnogi svetski poznati pisci poput Stiven Kinga ukazali su joj poštovanje i potvrdili da uspeh započet “dečakom sa ožiljkom u obliku groma” nije slučajan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here