Z. Mirković
Najlepši početak godine uz spektakularan koncert

U uvodnom, slavljeničkom delu programa publici su se obratili ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, predsednik Prosvjete Marko Sarić i potpredsednik Prosvjete prof. Srđan Mijalković.

Među gostima bili su i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Žarko Obradović ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču, konzul Milica Vučković, vojni izaslanik pukovnik Željko Bosanac, šef Predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović, izaslanik episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja otac Đorđe Pantelić, sekretar beogradske Prosvjete Dejan Mastilović, srpski istoričar dr Miloš Ković, dalji pripadnici diplomatskog kora, predstavnici srpskih organizacija u Austriji, nastavnice Prosvjetinih škola iz Graca i Linca, ali i gosti iz javnog života Beča, kao i veliki broj austrijskih prijatelja i poštovalaca srpske kulture.

Čarobno veče

Ministar Milićević je u svom obraćanju čestitao Prosvjeti na decenijskom vrednom i značajnom radu i posebno istakao ovaj prelepi koncert kao sjajno veče srpske muzike, običaja i tradicije, svega onog što čini kulturni identitet našeg naroda i promoviše naše bogato kulturno stvaralaštvo.

– Postoje stvari na kojima moramo mnogo više i efikasnije da radimo, ako želimo ovde da opstanemo kao srpska zajednica. To su naš, srpski jezik, srpske škole i rad na definisanju našeg statusa. Znajte takođe, ovo je grad nas Srba koliko i svih drugih stanovnika. Imamo pravo i želimo da svoj jezik učimo kao srpski i da ga nazivamo srpskim. Prosvjeta na tome radi već više od decenije. Temelje već imamo, samo ih treba postepeno nadograđivati – kazao je Sarić.

Srđan Mijalković , idejni tvorac ove manifestacije, podsetio je na prvi cilj koncerta, od osnivanja 2012. godine – da bude most među kulturama, ali i prava slika vrhunske srpske muzičke umetnosti i značajna pozitivna promocija srpske zajednice u Austriji.

Ukazujući da je taj cilj uspešno ispunjen, on je istakao važnost ovakvih vrhunskih kulturnih manifestacija, ali i mnogih drugih Prosvjetinih projekata, posebno Prosvjetinih srpskih škola i od srca se zahvalio gostima, timu Prosvjete i svima koji su više od decenije pratili i podržavali rad Društva.

Program su, na srpskom i nemačkom jeziku najavili glumci Prosvjetinog kluba mladih umetnika Vesna Špirić, Jelena Lejić, Nikola Prerad i Nikola Despotović.

Specijalni gosti bili su muzička porodica Pilerovi koji su svojim muzičkim bravurama više puta dizali salu na noge, kao i virtuoz Bako Jovanović Prva tambura sveta.

Publika je sa mnogo emocija učestvovala u koncertu, aplauzi nisu prestajali, a tri bisa i višeminutne ovacije pokazale su da je slavljenički koncert bio poseban i više nego uspešan.

Prepuna sala ljubitelja umetnosti

– Možda bi ovaj koncert bio jednako uspešan u bilo kom delu naše lepe Srbije, od Subotice do Prizrena, od Zlatibora do Leskovca. Isto i u Republici Srpskoj ili Crnoj Gori. Ali, nama koji ne živimo u svojoj matici, sve ove melodije su bile malo lepše, toplije i malo bliže srcu, jer su nam približile našu otadžbinu, koju volimo najviše na svetu. Vidimo se na sledećem koncertu – rekao je Mijalković na kraju koncerta.

Najslađi deo programa

U glavnom delu programa nastupali su Mali hor Prosvjete što je za mnoge bio “najslađi” deo koncerta.

Najslađi deo koncerta

Potom, veoma muzikalni i simpatični Studentski orkestar OS SI Beč, a onda i zvezde koncerta Beogradski oktet Iskra, vrhunski instrumentalisti koji su izvanrednom svirkom izveli program srpska dvorska muzika.

Publika je u novim modernim aranžmanima mogla čuti neke od najlepših srpskih pesama (“Marš na Drinu”, “Tamo daleko’, “Svilen konac”, ‘Vranjska svita’, itd).