pixabay.com

Američki multimilioner i preduzetnik u oblasti uzgoja marihuane Majk Štraumetis iznenadio je deo građana Severne Makedonije objavljivanjem fotografije sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevom na Instagramu, uz tekst da se, između ostalog, raduje što će “biti deo pretvaranja Severne Makedonije u jednu od prvih evropskih kanabis supersila”.

“Severna Makedonija ima veliki potencijal”, napisao je još Štraumetis najavljujući, kako je naveo, “velike stvari” i pozvao je sve da prate situaciju, preneo je BBC na srpskom jeziku.

Štraumetis je, inače, poznat na Instagramu pod nadimcima “Veliki Majk” i “Don Marihuane”.

Nakon što se deo javnosti pobunio navodeći da vlada nije najavila posetu ovog preduzetnika, iz izvršne vlasti su, kako se navodi, saopštili da nisu dužni da javnost obaveštavaju o svim sastancima koji se održavaju na dnevnom nivou.

Filip Dostovski, aktivista iz organizacije “Zelena alternativa” i jedan od najglasnijih zagovornika legalizacije kanabisa u Severnoj Makedoniji, kaže da posete američkog preduzetnika nije bila iznenađenje.

U Severnoj Makedoniji uzgoj kanabisa u medicinske svrhe legalan je od 2016. godine, kada su u parlamentu usvojeni amandmani na postojeći Zakon o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci. Do sada je izdato ukupno 27 licenci za uzgoj marihuane u medicinske svrhe, kažu u Ministarstvu zdravlja Severne Makedonije za BBC na srpskom.

“Uzgoj kanabisa u medicinske ili naučne svrhe dozvoljen je samo pravnim licima koja za to imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, i prethodnu saglasnost vlade. To pravno lice mora da ispunjava uslove propisane zakonom”, navode u Ministarstvu.

Premijer Zaev jedan je od glasnijih zagovornika otvaranja zemlje ka novom tržištu i ohrabrivao je domaće i preduzetnike iz regiona da uđu u novi, isplativi posao. Njegov rođak Trajče Zaev jedan je od investitora u ovu oblast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here